Minipaj med svamp och annat adventsgott

14 december, 2023
Kategori:
skogtillbord-smördegspaj-svamp-dec23

Minipaj med svamp – När en genväg via färdig smördeg blir helgens bästa smakbit. Välkommen in i köket!

Tredje advent är på ingång och det blir en klappkväll. Vi lackar och rimmar. Till detta blir det något enkelt att äta. En liten pajbit, eller vad säger ni!?

Många sätter en ära i att kavla egen smördeg och jag kan bara buga respektfullt, men själv tar jag en genväg. Det får bli färdigköpt. Tanken är små fina pajer med svamp- och ostfyllning. Svampen hackas riktigt, riktigt fint för att sedan stekas i pannan med lök och vitlök.

Resultatet blir en krämig liten paj lagom för ett par, tre tuggor. Mycket smak på liten yta är en sammanfattning. Vin chaud serveras till. Det vill säga varmt kryddigt rödvin på franskt vis. Inte lika sött som glögg, men med liknande smaksättning.

Nu lagar vi paj.

Minipaj med svamp och ost

8 stycken

8 små folieformar eller en muffinsform

250 g kyld smördeg, rektangulär

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

150 g svamp, champinjoner, kantareller eller annan

timjan

salt

peppar

2 ägg

1 ½ dl grädde

1 ½ dl riven ost, lagrad

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rulla ut degen och skär upp den i 8 fyrkanter. Tryck försiktigt ner smördegsbitarna i formarna. Låt degen hänga över kanterna. Picka degen med en gaffel i botten.
  3. Vispa upp ett av äggen och pensla de utstickande kanterna på degen. Spara det som är kvar av ägget till ostfyllning.
  4. Gör en duxelle, en blandning av mycket finhackad lök, vitlök och svamp. Det ska nästan vara som en färs. Stek i smör på medelvärme cirka 10 minuter. Krydda med en nypa timjan, salt och peppar. Låt svalna något och fyll färsen i formarna.
  5. Vispa ihop ägg och grädde. Rör ner osten och fördela blandningen över svampen.
  6. Sätt formarna på en plåt i ugnen och rädda till fin färg 12 – 15 minuter.
  7. Servera som välkomstplock tillsammans med något att skåla i.

Den som vill göra ett ännu enklare smördegstilltugg kan kika på min chèvretarte med krispigt bacon. Recept finns vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Brända mandlar - Juliga dofter
Saffransstjärna - Strålglans till lussefikat