Saffransstjärna – Strålglans till lussefikat

12 december, 2023
Kategori:
skog till bord-saffransstjärna-dec23

Saffransstjärna till Lucia. Vet inte vem som lyser starkast nu för jag strålar av baklycka. Välkommen in i köket!

Luciamorgon utan tvekan. Årets saffransbak är igång. I år blir det en stjärna och jag vill mest dela med mig av hur enkelt det faktiskt är. På köpet får ni några andra formtips.

Degen jag använder hittar ni i inlägget här. Den är stor och jag använder hälften till min stjärna. Resten kommer att bli knutar. Önskas en enklare variant kan du att göra runda bullar som penslas med smält smör och vänds i socker när de kommer ut från ugnen. Jättegoda!

En kortis också om temperatur och tid i ugnen. Små bullar bakar jag på 225 grader. En stor stjärna på 175. Tid och bak är så svårt, säkrast är att mäta innertemperaturen med en stektermometer. Tempen ska upp i 96 – 97 grader. Börjar brödet visa för mycket färg kan det skyddas med en plåt eller aluminiumfolie. Nu till stjärnan!

Saffransstjärna

  • Gör din vanliga saffransdeg eller följ länken ovan. Jäs efter instruktioner och vänd sedan upp degen på ett mjölat bakbord.
  • Dela i två delar och forma två stora runda bullar. (Obs! Använder du min degvariant utgår du från halva den.) Kavla ut den ena till en rundel som passar plåten.
  • Lägg över degrundeln på plåten och bred över din fyllning. I år gör jag en apelsindoftande variant på 175 g mandelmassa, 1 dl apelsinmarmelad, rivet skal från en apelsin, 150 gram smör och 40 g vetemjöl. Mixa och bred på hälften, resten spar jag till mina knutar.
  • Kavla ut den andra degbullen till en motsvarande stor rundel och lägg den som ett lock på.
  • Ta ett litet glas och markera mitten. Skär sedan utifrån den åtta jämnstora ”tårtbitar”.

skog till bord-saffransstjärna-dec23

  • Dela sedan var och en av dina tårtbitar en gång till så att du har 16 bitar. Ta tag i två stycken åt gången och vrid dem utåt två varv. Fäst ihop ändarna under spetsen. Fortsätt varvet runt. Jäs, äggpensla, och strö eventuellt över pärlsocker innan du  gräddar i 175 grader tills brödet nått en innertemperatur på 97 grader.

skog till bord-saffransstjärna-dec23

Bakning är en konst och kräver verkligen kunnande, men det finns fler roliga former som är enklare än de ser ut. Jag lånade formen av en Babka som ursprungligen är en chokladkaka till saffransbröd. Samma deg och fyllning som till stjärnan. Och igen, använder du min degvariant så passar halva degen till det här brödet. Resten får du skapa något annat av.

skog till bord-saffransstjärna-dec23
Formen är lånad från en Babka. En ljuvlig chokladkaka och den är betydligt mer lättfixad än man kan tro. Kavla en rektangel av den jästa degen. Bred på fyllning och rulla ihop till en rulltårta. Skär den itu på längden, men lämna en liten bit så att den håller ihop. Ta tag i bitarna och vänd fyllningen uppåt. Vira bitarna om varandra och vik in den sista lilla svansen under brödet.
skog till bord-saffransstjärna-dec23
Ett antal bak svor jag över innan jag fick till skapliga knutar. Vill du veta hur det går till så följ länken nedan.

Knutar är vardagsbullar vid sidan av snurror, men hur gör man? Siktar du in dig på saffransknutar inför luciabaket så finns en beskrivning i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Minipaj med svamp och annat adventsgott
Lucialax med saffransaioli - coleslaw