Lucialax med saffransaioli – coleslaw

11 december, 2023
skogtillbord-lucialax-saffransaioli-dec23

Lucialax med saffransaioli-coleslaw och brittiskt rostad potatis. Puh, långt det där, men så mycket jul. Fast annorlunda. Välkommen in i köket!

Lucialax är en återkommande decemberrätt härhemma. Eller kanske snarare aiolin, den med saffran som extra kick. Saffran är mer än bara bulle och här tänkte jag fånga karaktären i något helt annat och samtidigt ändå med jul i sinnet.

Det får bli en enkel bit stekt, färsk lax med en coleslaw på saffransaioli. Dessutom kommer en bonuspotatis. En ljuvligt frasigt rostad. Åh, det låter krångligt, men inte alls.

Lucialax med saffransaioli-coleslaw

4 personer

600 g färsk laxsida

Till coleslaw

1 bit rödkål, gärna röd spetskål

ett par blad grön- eller svartkål

20 små brysselkålshuvuden

Rostad potatis

800 g potatis

olja

salt

Saffransaioli

Obs! Alla ingredienserna ska ha samma temperatur.

1 ägg

1 msk dijonsenap

2 tsk vinäger

½ tsk salt

1 – 2 vitlöksklyftor

0,25 g saffran (½ kuvert)

2 ½ dl rapsolja

 1. Skär laxen i fyra bitar. Salta lätt.
 2. Hyvla rödkålen tunt, gärna på mandolin. Skär bort den tjocka mittnerven på grön- eller svartkål och strimla bladen fint. Ansa brysselkålen.
 3. Sätt ugnen på 225 grader, eller lite mer. Skala potatisen och dela den i rätt stora bitar.
 4. Koka potatisen 8 minuter i saltat vatten och lägg ner brysselkålen de sista fem minuterna.
 5. Häll av och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Skaka kastrullen rejält så att ytan trasas sönder.
 6. Lägg potatisen i en form. Gör lite plats i formen för brysselkålen vid sidan av potatisen. Ringla över olja, salta och sätt in i ugnen.
 7. När brysselkålen börjar få färg tas formen ut. Lägg kålen åt sidan och vänd potatisen innan den ställs in igen. Räkna med att potatisen behöver 45 minuter i ugnen från start till mål.
 8. Under tiden potatisen står i ugnen knäcker du ägget till aiolin i behållaren till en stavmixer. Lägg i senap, vinäger och salt. Dela vitlöken i mindre bitar och lägg den i behållaren tillsammans med saffran.
 9. Häll på oljan.
 10. Sätt mixerstaven i behållarens botten och kör igång. Dra staven långsamt uppåt och på några sekunder har du en saffransgul aioli.
 11. Lägg rödkål, grönkål och brysselkål i en skål. Klicka på lite aioli och vänd runt. Kålen ska inte dränkas i saffransaioli. Ta lite i taget och avgör själv när det räcker.
 12. Stek laxen till fin färg och servera den med din saffransaioli-coleslaw och den gyllenrostade potatisen.

Förmodligen fick du saffransaioli över? Spara till en fisksoppa eller varför inte prova snabbstekta räkor som du hittar i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Saffransstjärna - Strålglans till lussefikat
Rödvinsbrässerad oxkind