Vitlöksfrästa räkor med saffransaioli

28 november, 2019
Kategori:
skogtillbord-räkor-vitlöksfrästa-nov19

Vitlöksfrästa räkor med saffransaioli. Säg det högt ett par gånger och känn efter. Kan ni tänka er en bättre helgfrestelse?! Tillagningen är blixtsnabb, men ätandet får ta tid. Helt underbart! Välkommen in i köket!

Egentligen finns det bara ett måste i det här läget. Eller två. Alla vid bordet bör ha en rejäl servett och var generös med mängden. Gör inte för lite! Annars gäller total frihet och njutning.

Det här är inga konstigheter. En enkel rätt, men för att få den fullkomligt perfekt kommer här några tips.

Vitlöksfrästa räkor – bästa tipsen

  • Det är räktider. Från nu och några månader framåt är de på topp. Satsa därför på färska! Och var generös. Är det bara räkor, saffransaioli och bröd som serveras så räkna med 400 gram per person. Det låter mycket, men faktum är att cirka 60 procent försvinner när de skalas.
  • Det finns många recept med vitlöksfrästa räkor. Men oftast skalade. Varför?  Med en rejäl servett i knät funkar det utmärkt att skala varma nystekta räkor direkt vid bordet. Man pillar, äter, doppar, pressar lite citron, bryter bröd. Fantastiskt gott och ett bra sätt att umgås.
  • Räkor är mycket värmekänsliga. De kan bli sega och trista om man inte är snabb. Het olja i pannan och en hastig vändning. Sedan är det klart.
  • Var inte rädd att lägga till rejält med smak utifrån. Vitlök, chili och persilja. Räkorna tar till sig precis lagom och oljan i pannan är en delikatess.
  • Ibland serverar jag räkor såhär utan extrasås bredvid. Den lite heta vitlöksdoftande oljan i pannan och rejäla klyftor citron räcker långt, men ibland blir det aioli. Idag med tillägg av saffran. Här är mitt absoluta tips att göra egen. Så enkelt och så mycket bättre. 30 sekunder, några få ingredienser och en stavmixer är allt du behöver.
skogtillbord-räkor-vitlöksfrästa-nov19
Vitlöksfrästa räkor – vi skalar, doppar i saffransaioli och klämmer över lite citron, skalar, bryter en bit bröd, doppar i saffransaioli..och så fortsätter det länge, länge

Receptet på hela rätten är det enklaste och såhär går det till:

Vitlöksfrästa räkor med saffransaioli

4 personer

  • 1,6 kg färska räkor (400 g per person blir 160 g skalade)
  • 4 – 5 vitlöksklyftor
  • 1 färsk chili, spansk peppar
  • 1 stor knippa persilja

Saffransaioli

  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl rapsolja
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 0,5 g saffran

Tillbehör

  • bröd att bryta
  • citroner

Gör såhär

  1. Börja med din saffransaioli.  Alla ingredienserna ska vara rumstempererade. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Lägg i senap och salt. Häll på oljan. Pudra i saffran och riv ner vitlöken. Sätt mixerstaven i botten på behållaren och kör igång samtidigt som du långsamt drar staven uppåt. På några sekunder har du en krämig gyllengul saffransaioli.
  2. Finhacka vitlök chili och persilja. Hetta upp en ordentlig bottenskyla olja i en stekpanna. Lägg i hacket och räkorna. Vänd runt ett par gånger och ta genast från värmen. Räkorna ska bara precis bli varma och ta smak av kryddorna.
  3. Hellre för kort än för lång tid i pannan och har du stora mängder räkor kan det vara bättre att göra processen i omgångar. Servera räkorna med saffransaioli, bröd och rejäla citronklyftor. Och glöm inte något att torka fingrarna på.

Räkor är en favorit att verkligen frossa i nu när de är så fina. Är du en fan av räkmackan så har jag ett kanonrecept i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Saffransriddare - Bullens andra liv
Ajvarlax - Enklare blir det inte