Ajvarlax – Enklare blir det inte

26 november, 2019
Kategori:
skogtillbord-ajvarlax-nov19

Ajvarlax – För dig som vill ha middagen klar på några minuter. För dig som gillar höga smaker och ljuvliga dofter. Kort sagt för dig som verkligen gillar mat, men saknar tid. Välkommen in i köket!

Man skulle kunna byta namn på receptet och kalla det ”matskribentens död”. Det här är så enkelt att min insats är helt försumbar. Ingredienserna är få, ingenting behöver mätas eller vägas exakt. Dosera på en höft och jag lovar ett det blir bra. Ni kan själva utan råd och tips, men ändå några ord.

Ajvar relish, ni vet den röda från Balkan. Säljs som helkonserv i glasburk. Ett av de få helfabrikat jag alltid har på lut hemma. Oftast innehåller den bara rena råvaror som röd paprika, aubergine, lök, vitlök och salt. Ibland också chili och se upp för vissa sorter är riktigt heta. Då brukar burkarna märkas med ”hot” så att man vet.

skogtillbord-ajvarlax-nov19
Ajvarlax – Skär laxen i bitar, salta, häll på ajvarblandningen och ställ i ugnen tills köket doftar. Mycket gott för liten insats.

Vi använder den till en hel rad saker och inte sällan som smaksättning i grytor eller såser. Dagens laxrätt är den allra enklaste man kan tänka. Den kan göras på fryst lax, men färsk är så mycket godare. Du väljer. Mängderna kan anpassas efter din smak.  Och såhär går det till:

Ajvarlax

4 personer

  • 600 g färsk lax
  • salt
  • 3 dl grädde eller/och crème fraiche
  • ½ – 1 dl ajvar relish

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär laxen i bitar, salta lätt och lägg dem i en form. Blanda ihop mejeri och ajvar. Smaka av tills du är nöjd med ajvarmängden.
  2. Häll ajvarblandningen över laxen. Ställ in i ugnen och låt stå 15 – 20 minuter. Tills den får fin färg och dofterna sprider sig.
  3. Servera med massor med grönsaker, kokta eller som sallad och ris eller potatis.

Svårare är det inte. Riktigt bra mat för extremt liten insats. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vitlöksfrästa räkor med saffransaioli
Hasselbacksäpplen - kanelkoladoftande