Hasselbacksäpplen – kanelkoladoftande

24 november, 2019
Kategori:
skogtillbord-hasselbacksäpplen-nov19

Hasselbacksäpplen – tunt skurna i skivor, men inte hela vägen. De håller ihop och bakas i ugn med kolasås och mandel. En kula glass, och ja…inte dumt alls. Välkommen in i köket!

Det blir ju så snyggt. Och är så gott. Och enkelt. Idén är egentligen ingen annan än ugnsbakade äpplen med en potatisidé i botten. Visst känner ni hasselbackspotatisen? En skönhet på tallriken dedikerad fest och glam. Den som vill veta mer kan kika vid inlägget här.

Hursomhelst så gillar jag verkligen klassresan, både för potatisen och äpplet. När det enkla, lite bonniga reser sig och tar plats. I grunden handlar det om extra omsorg. Varje potatis, eller äpple får en stunds uppmärksamhet av en matlagare och kan visa upp sig i hela sin glans. Sånt känns bra.

skogtillbord-hasselbacksäpplen-nov19
Hasselbacksäpplen med doft av kola, kanel och kardemumma

Nu till äpplena. Jag struntade i att skala. Då blir de rustikare, lite mer smak och lite mer att tugga på. Det funkar lika bra utan skal så du väljer. Äpplena kommer bakas i ett par omgångar, först bara med ett par klickar smör, sedan med kolasåsen. Alla härhemma är överens om att mandeln är viktig för smaken, men kanske allra mest för konsistens. Det behövs en kontrast till det mjuka.

Jag drar på med en rejäl dos kanel och kardemumma. Grovstött kardemumma från hela frön. Annars är det en lite inställsam rätt. Grädde, sirap och socker, vad annat kan man vänta. Äpple, kolatoner, mandel och glass. Gott helt enkelt. Och såhär går det till:

Hasselbacksäpplen

 • 4 syrliga svenska äpplen
 • 25 g smör
 • 1 dl hel mandel
 • 2 msk ljus sirap
 • 4 msk grädde
 • 1 dl socker
 • 1 ½ tsk kanel
 • ½ halv tsk hel kardemumma

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala frukten om du vill, jag struntade i det. Halvera äpplena och skär ut kärnhuset. Skär inte mer än nödvändigt, vi vill att de håller ihop. Lägg äppelhalvorna med snittytan ner och skiva dem tunt uppifrån och nästan hela vägen ner. De ska fortfarande hålla ihop i halvor.
 2. Lägg i ugnsform och klicka på smöret. Baka i ugnen 10 minuter så att de börjar mjukna. Under tiden hackar du mandeln grovt och kokar upp sirap, grädde och socker. Låt småputtra när du krossar kardemumman.
 3. Rör ner mandel och kryddor i kolasåsen. Ta formen ur ugnen och häll smeten över. Ställ tillbaka in i ugnen ytterligare 15 minuter tills äpplena är mjuka. Ta ut och servera med vaniljglass.

Har du förråden fulla med äpplen kanske du vill ha mer äppelinspiration. Varför inte testa en äppledessert med crunch eller en äppelmazarinkaka. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ajvarlax - Enklare blir det inte
Porterbiffar - Prova genast!