Nötcrunch och äppelfräs

28 augusti, 2016
äppeldessert

Det behövs inte så mycket. Några äpplen, en näve nötter, smör, socker, havregryn och kanel. Sånt man oftast har hemma. Var och en goda för sig, men inte särskilt märkvärdiga. Men i kombination och med rätt teknik. På bara några minuter förvandlade till en kanondessert!

Jag gillar när det enklaste visar sig vara så mycket mer. Det handlar bara om att hitta rätta sättet. Frukostgrötens havregryn blir något helt annat tillsammans med nya ingredienser i ett nytt sammanhang.

Jag och desserter. Ja ni vet, det är egentligen inte min starkaste sida. Men med många ungar i huset så finns det önskemål och jag är inte omöjlig att övertala. Klart att vi ordnar något!

Grunden att bygga vår efterrätt runt är en låda bättre vaniljglass. De svarta kornen skvallrar om att det är äkta vara och nu är frågan vad det blir till. Äppelpaj tar för lång tid. Det ska helst gå fort.

Jag skickar ett par löpare ner till vår granne örtagården för att plocka äpplen. De har för många och vädjar om hjälp att bärga skörden.

Under tiden letar jag i skåpen och plockar fram enkla ingredienser. Uppradade på köksbänken ser det inte ut som stundande magi, men efter mötet med värmen i en stekpanna har det skett ett förvandlingsnummer.

äppeldessert, galleri
Det behövs så lite för att göra något riktigt gott. Det knapriga nötcruncet, heta kaneldoftande äpplen och kall glass. Kan inte bli fel!

Innan vi kör hela receptet kommer en liten nötparentes. Jag använde hasselnötter och startade med att rosta dem för sig. Det är inte alls nödvändigt, men vill man bli av med det tunna bruna höljet som omsluter nötkärnan kan man göra såhär.

Lägg nötterna i en stekpanna. Låt de rostas medan du då och då skakar på pannan. De ska inte ligga länge, det räcker att de får en aning färg. Låt svalna och gnugga sedan nötterna i en ren handduk så ramlar skalen av.

Nötcrunch och äppelfräs (4 pers)

Nötcrunch

 • 40 g smör
 • ¾ dl socker
 • 1 dl hasselnötter
 • 2 dl havregryn

Äppelfräs

 • 6 små äpplen
 • 1-2 tsk kanel, eller mer du bestämmer din kanelgräns
 • 2 tsk socker
 • smör att steka i

Tillbehör

 • Vaniljglass

Gör såhär

 1. Smält smöret i en stekpanna. Häll på sockret som får smälta på rätt svag värme.
 2. Hacka nötterna grovt. Rör i dem tillsammans med havregrynen. Och så ska det stå en stund. Vänd runt varsamt i pannan då och då. Inget ska bli brynt. Det vitiga är att sockret smälter och kommer åt överallt.
 3. Häll upp för att svalna. Nu är det äpplenas tur. Skala om du vill, jag behöll skalet men kärnade ur och skar i tunna klyftor. Stek i smör med kanel och lite socker.
 4. När nötblandningen svalnat har sockret stelnat och blandningen blir trivsamt knastrig att tugga på. Passar fint till de varma lite mjuka äpplena och en kula vaniljglass.

Mer om äpplen som efterrätt eller fika hittar du i inlägget här där det serveras äppelpaj. Och vill du hellre ha blåbär i pajen så kanske receptet här kan passa.

Till dig som är sugen på att starta ett matsamtal säger jag, hjärtligt välkommen! Har du en fråga eller en idé att dela, ta chansen och lämna en kommentar. Jag svarar direkt! Hälsar Kat : )

Rårörda lingon och goda grannar
Kryddsmör till sen grillkväll