Äppel, päppel – godaste pajen

22 augusti, 2016
äppelpaj

Småstadsprivilegium. Jag bor vid en vacker örtagård med ett sanitärt problem. Föreningens aktivaste medlem ropar in mig: ”Vi har för mycket äpplen. De täcker marken. Snälla plocka!” Och jag tar henne på orden. Det blir paj och mos, en paj till och ännu en. En ren räddningsaktion!

Min lilla stad. Som jag motsträvigt lärt mig att tycka så mycket om. Jag som trott mig vara antingen storstadsbo eller riktig lantis. Den här mittemellan tillvaron har inte varit ett alternativ. Eller så har jag trott. Nu njuter jag av fördelarna. Till exempel den att frukt som blir över i trädgårdarna frikostigt delas ut.

Det står lådor, hinkar och påsar med frukt både här och där. Var så god! säger små handskrivna lappar och jag som inga egna träd har frossar. Säsongen brukar starta med pajerna.

äppelpajgalleri
Allt ska inte ätas med ögonen. Vidga näsborrarna och blunda, för det här är en otroligt god äppelpaj!

Än är det sommar och jag har inga planer på att lämna den bakom mig på länge, men det är något med ljuset också när solen skiner. Med färgen på himlen och med morgonens dis över kanalen. De svala maträtterna får gärna varvas med varma. Och då är paj perfekt.

En nygräddad, kanel- och kardemummadoftande äppelpaj. Jag har en favorit. Den godaste pajen, inte konstfullt vacker, men doften! Vem bryr sig om skönhet? Receptet är en variant på ett recept, som var en variant av ett recept som ingen säkert vet var det kom från. Det är så det ska gå till. Låt dig inspireras och gör maten till din.

Inte alla, men många recept är tillåtande. Det spelar inte så stor roll om man ändrar i dem. Och det här är ett av dem. Lägg till eller dra ifrån efter eget behag. Såhär gör jag min:

Äppel, päppel – godaste pajen

 • 600 g (8 små) ansade äpplen
 • 150 g mandel
 • 100 g socker
 • 75 g vetemjöl
 • 125 g smör
 • 1 msk kanel
 • 1 tsk grovkrossade kardemummafrön

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Bestäm själv om du vill skala äpplena eller inte. Skalar du kanske det behövs ett extra äpple. Kärnhusen ska bort och äpplena ska skivas mycket tunt. Lägg dem i en lätt smörad form
 2. Plocka fram matberedaren och kör först mandel och socker till smulor. Inte för fint, det får gärna finnas lite nötcrunch kvar. Lägg i mjöl, kuber av smöret, kanel och kardemumma. Kör ihop smeten snabbt.
 3. Fördela smeten genom att smula den över äpplena. Ställ pajen i ugnen och håll koll. Räkna med att den är klar efter tjugofem minuter men var beredd att sänka värmen något och att eventuellt skydda ytan med en folie.
 4. Äpplena ska vara helt mjuka och nästan lite mosiga. Och ytan ska vara kryddigt, nötknäckig.

Servera gärna pajen med glass eller råkräm,en sorts  äkta, hemmagjord vaniljvisp. Receptet på den hittar du vid den blå länken här.

Matprat är alltid roligt och du är inbjuden. Kommentarsfältet är ditt. Fråga, dela idéer eller lämna synpunkter. Jag finns här och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Salvia en doldis i örtagården
Rådjurets bästa kompanjoner på tallriken