Råkräm – en vaniljdröm till sommardesserten

18 juli, 2016
råkräm

Det drar lite, långt bak i kinderna. En liten grimas. Syrligt och gott. Sommarsmaker som röda vinbär, krusbär och rabarber. Från buskarna plockar jag i mig utan att tveka, men när de ska serveras vid bordet behövs något som mildrar. En kräm kanske? En kallvispad vaniljkräm. Fluffigt luftlätt och prickig av de svarta vaniljkornen. Japp så får det bli!

Har du den allra minsta vurm för de vaniljvispvarianter som finns att köpa färdiga så föreslår jag du testar den här. Vispa ska man ju ändå och det här är banne mig inte mycket krångligare men oändligt mycket godare.

Och så är det den där känslan av att veta precis vad man stoppar i sig. Doften av äkta vanilj när du delar stången och skrapar ur kornen. De enkla ingredienserna som tillsammans verkligen blir så mycket mer.

råkräm, galleri
Mild, vaniljdoftande och fluffig som ett moln. Råkrämen matchar de syrliga bären. Till paj och dessert.

Jag serverar råkrämen till paj. Den är lättare än kokt vaniljsås och passar sommarköket. Den passar också bra till den allra enklaste desserten som bara kan bestå av lite plockade bär och den fluffiga krämen. Och har du dessutom en liten god kaka att grovkrossa och servera till blir det helt perfekt.

Av den urskrapade vaniljstången som blir kvar kan du göra eget vaniljsocker. Är det bara et doft du vill åt så räcker det att lägga stången i en burk med socker. Mer smak får du genom att mixa stången tillsammans med ett par dl socker. Mixa tre minuter sila sockret och mixa igen en kort stund. Förvara i lufttät burk.

Inget att vänta på. Till verket:

Råkräm – en vaniljdröm

  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor (Du kan frysa vitorna till en maräng vid annat tillfälle)
  • ½ dl socker
  • 3 dl vispgrädde

Gör såhär

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur den.. Lägg vanilj, äggulor och socker i en skål. Vispa till sockret löst sig och du har en stabil kräm.
  2. Vispa grädden. Vänd ihop grädde och äggsmet. Arbeta försiktigt, inget vispa bara vända.

 

Färdigt. Svårare än så är det inte att få den allra mest perfekta hemmagjorda vaniljvispen.

Kanske har du matfrågor eller idéer och tips att dela. Då har du chansen genom att lämna en kommentar. Jag finns på plats och svara direkt! Hälsar Kat : )

Rotselleri levererar sommar i månader
Dutch baby till fikat, någon?