Dutch baby till fikat, någon?

14 juli, 2016
dutch baby, blåbär

Fika ska vara enkelt. Och helst snabbt. Så ibland kör vi på dutch baby istället för mer avancerade bakverk. Men pannkaka….är det verkligen fika? Varför inte?! Samma ingredienser om än i andra proportioner. Mindre socker, snabbt, lättsamt och alldeles lysande gott!

Dutch baby är en holländsk pannkaka. Serveras ofta som lyxig frukost med kanelsocker. Den är okomplicerad, lättlagad god och snygg. Vad mer kan man önska.

dutch baby, blåbär, galleri
Så läckert pöser den holländska pannkakan upp som en sufflé. Perfekt som enkelt alternativ till mer avancerade bakverk. Blåbär och florsocker på och vips har man nästan en bakelse.

Eftersom jag är rätt kass på att baka är jag ständigt på jakt efter alternativen. Efter det som kan kännas som fikabröd utan att vara alltför avancerat. Och det här har blivit lite en favorit. Jag serverar den ofta med bär, en klick rysk yoghurt och florsocker.

Inte alls särskilt sockerstinnt alltså, men ändå med fikakänsla. Enda kruxet är att man måste vara rätt snabb. Den är godast alldeles nylagad. I ugnen pöser den upp och blir konstfullt bullig och luftig. Men får den vänta för längre innan servering sjunker den ihop igen. God ändå men inte riktigt lika grandiost stilig.

Snabba ryck alltså och såhär går det till.

Dutch baby (4-6 pers)

 • 3 ägg
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 dl mjölk
 • 1 tsk socker
 • 25 g smör

Tillbehör

 • blåbär, eller andra bär
 • florsocker
 • rysk yoghurt (17 %)

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk och socker.
 2. Ställ in en stekpanna eller en form i ugnen och låt den bli riktigt het. Klicka smöret i den varma pannan och så fort det smält häller du i smeten. Stäng ugnsluckan.
 3. Snart börjar smeten stiga som en sufflé. Efter ungefär tjugo minuter är den klar. Håll koll det kan gå fortare. Pannans storlek avgör tiden så du får ha uppsikt så att den inte får för mycket färg.
 4. Ta ut, skär upp, häll bären över, en klick yoghurt på och så pudrar du en liten driva florsocker över alltihop. Puh, äntligen dags att sitta ner och njuta av det lilla konstverket.

 

Har du någon matfråga du grubblar över, eller kanske en kanonidé som borde spridas. Då är du välkommen att skriva en kommentar. Jag svarar direkt! Hälsar Kat : )

Råkräm - en vaniljdröm till sommardesserten
Gösfilé med sommargrönt sällskap