Gösfilé med sommargrönt sällskap

11 juli, 2016
gös, grön kräm

Napp! Igen! Ja så har det varit ett tag nu. Favoriterna abborre och gös har varit glupska och huggit flitigt på betet. Ingen är gladare än jag. Färsk fisk med sällskap av nyskördat från lotten. Det handlar om högst en timma innan allt är tillvarataget och serverat. Färskare kan det inte bli!

Gös och abborre. Visst är det två av sommarens riktiga guldkorn. Fast vitt kött och så lätt att fixa de allra finaste absolut benfria filéerna För ni vet väl hur det går till? Vill du fräscha upp kunskaperna kan du kika på inlägget här.

Särskilt enkel att hantera är gösen eftersom den ofta är lite större. Smaken lutar en aning åt skaldjurshållet. Men bara en aning. Den är mild och tacksam att kombinera med andra smaker.

En av gösens stora fördelar är att den är lätt att smörsteka utan att först paneras. Filéerna håller formen och ramlar inte i bitar.

gös och grön kräm galleri
Just nu är allt som allra bäst. Jag plockar famnen full med allt grönt man kan önska. Krispiga blad av mangold, knoppig broccoli och vitlök. Både vitlök och dillkronor börjar mogna och även om det är lite tidigt så tjuvstartar jag .

När de andra fixar fisken så skördar jag på lotten. Lyfter skyddsväven av kålen och hittar mängder med små fina broccolibuketter. Bredvid vajar mangolden krispigt knallgrön.   Plockar en bunt och knipsar av ett par dillkronor som börjar sätta frö.

Några gula lökar och en vitlök som känns lovande klyftig. Två små knippor också, en dill och en gräslök. Och potatis förstås. Amandine, min favorit!

Älskar att komma hem och rada upp alla ingredienserna på min arbetsbänk. Då blir det tydligt och jag vet precis vad jag ska göra. Det blir en grön kräm, eller sås…eller kräm. Spelar ingen roll vad den kallas. Lätt och snabbt i alla fall.

Allt det gröna ansas och lättkokas. Ungefär en tredjedel tar jag åt sidan till servering. Resten smörsteks hastigt och mixas med lite vitlök, créme fraiche och smör. Ångande potatis till. Den smörstekta fisken och massor med finskuren dill och gräslök. Sommargrön mat!

Och här är receptet

Gösfilé med sommargrönt (4 pers)

 • 600 g benfri gösfile
 • salt

Grön kräm

 • ca 350 g blandade gröna grönsaker, t.ex. broccoli, mangold, märgärt eller bondböna
 • 1 gul lök
 • 1-2 klyftor vitlök
 • 1 ½ dl crème fraiche
 • 1 klick smör
 • salt

On top

 • finskuren dill och gräslök
 • lite plockade frön och blommor från krondill

Gör såhär

 1. Känn noga efter så att inga ben gömt sig i filén. Skär fisken i serveringsstora bitar, salta dem och lägg åt sidan.
 2. Ansa grönsakerna. Koka lättsaltat vatten i en kastrull. förväll det gröna kort. Häll av vattnet och ta undan ungefär en tredjedel till servering.
 3. Skiva lök och vitlök. Fräs i smör och lägg i den större delen av de gröna grönsakerna. Fräs ett ögonblick. Mixa det gröna fräset med crème fraiche. Rör ner en klick smör och smaka av med salt.
 4. Torka av och smörstek fisken. Lägg upp fisken tillsammans med resten av grönsakerna på den gröna krämen. Finhackad dill och gräslök på och vid sidan nykokt färskpotatis.

 

Har du några frågor eller matidéer att dela så skriv en kommentar. Jag svarar direkt! Hälsar Kat : )

Dutch baby till fikat, någon?
Dragonvinäger - en smakexplosion