Fisktrick- byxad och benfri

13 januari, 2016
Kategori:
gösbyxa

Det finns kökstrick som man tar för givet att alla kan. De är självklart enkla och gör middagarna så otroligt mycket bättre. Ingen kan helt enkelt ha missat dem för att de är så bra. Men så är det inte. Till exempel det att få till en helt benfri abborrfilé. Vet ni hur man gör?

Mängder med fin fisk lämnar aldrig frysen. Och skälet är de där små ettriga fiskbenen. Filé ska vara filé, inget krångel. Enklast är att välja något safe från fisk- eller frysdisken och jag är helt med, benfritt är det enda alternativet. Vem vill käka middag och känna att varje tugga är ett osäkerhetsmoment, eller kanske ännu värre servera det till barnen som för all framtid kommer sky all fisk som ser ut som fisk.

Men jag tycker verkligen att man ska våga testa att fixa det själv. Benfritt är inte svårt.

Det dras upp en hel del riktigt fin matfisk, som abborre och gös, precis nu från isar som lagt sig landet runt. Och kallare ska det bli så nu kikar vi på handgreppen för den garanterat benfria fiskfilén. Den här metoden funkar inte på all fisk, gädda behöver till exempel en annan behandling, men just abborre, gös och dessutom torsk kan man fixa till såhär:

abborrebyxa1
Jag tycker att det är lättast att arbeta med en smal filékniv. Stick kniven genom fisken lite framför de röda fenorna. Öppna buken genom att skära nära skinnet ner mot den nedre fenan. Ta ur abborren.
abborrebyxa2
Lägg kniven tätt intill fenan vid huvudet och skär in mot ryggraden. Stanna där och vinkla kniven så att den ligger mot ryggraden.
abborrebyxa3
Skär ner mot stjärten med knivbladet liggande nära ryggraden.
abborrebyxa4
Stanna strax innan stjärtfenan .
abborrebyxa5
Vänd upp filén och skär försiktigt bort bukbenen. Vinkla kniven noga innan du skär så att bara benen, inte köttet skärs bort.
abborrebyxa6
Ta ett rejält grepp fisken, lägg knivbladet plant med underlaget och skär bort filén från skinnet.
abborrebyxa7
Filén är borttagen och nu ska mittraden med småben bort. Känn med fingret efter benraden mitt i filén. Skär på varsin sida om benen och lyft bort mittbiten. Sådär, en byxad och helt benfri filé.

Vad säger ni om fisk och ben. Är det ett problem, och har ni kanske fler tips för hur man kan slippa dem?

Färgpalett av rotfrukter
Gädda otippat på toppen