Gädda otippat på toppen

12 januari, 2016
Kategori:
gädda

Jag bor så rätt. Omgiven av människor som förser mig med råvarorna jag själv inte riktigt kan fixa. I alla fall inte fånga direkt på plats. Men så finns han där. Min granne sportfiskaren.

Vi ser faktiskt inte mycket av honom. Han blixtrar förbi när bilen packas med utrustning tidiga morgnar och vips är han borta. Varje ledig dag, helt utan undantag. Tills han knackar på dörren och bjuder på väl valda delar av den nästan sprattelfärska fångsten. Helt underbart.

Just nu handlar det om ismete på gädda. Och här ligger nu ett grant exemplar och glänser på min köksbänk. Jag har ju redan bekänt min och gäddans komplicerade relation. År av kamp för att vi ska hitta varandra. Göra slut för att åter ta upp kontakten. Och till sist den lyckade lösningen, när jag insåg att benen inte alls är något gäddproblem utan att det sitter i skinnet. Jag vill ha den filéad utan skinn.

gädda, filéad styckad
Filéad och finstyckad är gäddas ben inga problem. Konsten är att skära på snedden längs med benen så att de inte går av,

De omtalade benen är faktiskt helt hanterliga. Filéar man och styckar rätt utan att skära av dem ligger de ju så fint mellan skivorna i det kritvita fiskköttet. Det är bara att lyfta bort benen ett efter ett. Vi gör det i samband med att vi äter. De är stora och ligger på rad. Inget man missar och inget kladd. Enkelt helt enkelt.

Mitt andra relationstips i gäddfrågan är saltlagen. Låt filéerna ligga i saltlag några timmar innan de torkas av för tillagning. Gäddkött är fast i sig, men i saltlag det blir ännu lite fastare så att det skivar sig fint när man äter och får dessutom precis lagom sälta.

Ja, det känns bra. Idag är jag definitivt glad för min gädda. Planen är att panera i färskt ströbröd och sedan steka den alldeles gyllenfrasig.

gädda panerad
Frasigt gyllenbrynt med ett bett av pepparrot och friskhet från drivor av dill.

Panerad gäddfile med brynt smör, och pepparrot

 • Ca 150 g gäddfilé per pers, undvik yttersta stjärtbiten
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 ägg
 • panko, asiatiskt ströbröd, eller egenmixade smulor av vitt bröd
 • färsk pepparrot
 • smör
 • dill

Gör såhär

 1. Filéa, ta bort skinnet och stycka som bilden ovan visar.
 2. Lägg gärna filéerna i saltlag några timmar innan de ska tillagas. En halv, till en trefjärdedels dl salt i en liter vatten ger en lagom sälta. Torka fisken noga innan den ska tillagas.
 3. Ta fram ett tre tallrikar. På den första mjölet. På den andra ett lättvispat ägg. Och till sist en med ströbrödet.  Rulla filébitarna först i mjölet,sedan i ägget och till sist vänder du dem  i brödet. Hetta upp olja och en klick smör i en stekpanna.
 4. Stek bitarna gyllenbruna. Under tiden river du pepparrot och bryner smör. Var generös med båda två. Plocka småkvistar av några stjälkar dill.
 5. Servera med kokt, kanske pressad potatis.

 

Är det bara jag, eller? Som haft svårt att ta till mig gäddan som den fantastiskt fina råvara den är? Hur gör ni med er gädda? Finns det favoritrecept att dela?

Fisktrick- byxad och benfri
Köttskola - 10-10-regeln