Rotselleri levererar sommar i månader

20 juli, 2016
rotselleri

Sommaren är inte kort. Spendera den tillsammans med en rotselleri och den sträcker sig över ett halvår. Först i fantasin, följd av sådd, omvårdnad, avhärdning, grundgödsling utplantering och nu skörd. Här står vi nu tillsammans vid min köksbänk. Och kära du, jag älskar dig så!

Det är sådan skillnad. Tänk att jag inte fattat förut. Tänk att en rotselleri kan få ett sådant värde. We go long way back och det känns. Den här sellerin är någon. Till skillnad mot det anonyma berg av rotknölar som jag nu passerar i affären. De har åkt hela vägen frän Tyskland och hamnat här helt utan identitet.

Min selleri började som en idé och ett vågspel. Inte kan väl jag. Men det kunde jag. Från det yttepyttigt lilla fröet en kall vinterdag till en stadig planta nu i högsommarvärmen på kolonilotten. Vilken resa.

Och jag vet att det är lite för tidigt, att den borde fått ännu en tid i jorden, men jag är nybörjare och otålig. Jag väntar in dem en efter en. De mognande grödorna skattas aningen tidigt. I alla fall de första. Jag kan inte låta bli. Och idag var det rotsellerins tur.

rotselleri, egenodlat, galleri
Rotsellerin är en grönsak som förlänger tiden. Vi startade sommaren ihop när jag sådde ett frö i slutet av februari. Och nu går vi in på en ny fas i relationen. Skörd och matlagning. Vi har det bra ihop jag och min rotselleri.

Om rotsellerin i köket finns en del att säga. Den tillhör själva grunden. Blir bästa basen i grytan, i soppan och höjer verkligen en enkel ugnsrostning över vardagsnivå. Den är en klippa och en förädlare.

Smaken har stora likheter med stjälksellerin. Och här kommer ett tips. Blasten på rotselleri kan absolut användas på samma sätt som just stjälksellerin. Skillnaden är att rotsellerins stjälk är grövre och måste skäras mycket tunt för att inte upplevas trådig.

Prova den gärna i en sofritto. Känner du inte till vad det är? Är du nyfiken på en av matlagningskonstens grunder och bästa tips kan du få veta mer i inlägget här. Och kommer du över blast som inte kan användas direkt så skiva fint och frys in. Perfekt att plocka fram sedan när det är dags för sofritto till viltgryta, köttfärssås, svamppytt eller fisksoppa.

Annars är rotsellerin en enkel själ. Helt utan sjåser. Nöjer sig med att läggas på plåt gärna tillsammans med andra likasinnade. Morot och lök är något av favoritsällskap och timjan förstås.

Jag rostar dem ihop i någorlunda lika stora bitar. Olivolja på och flingsalt. Örtkryddor och kanske ett par klyftor vitlök. Sedan ugn i 200 grader till vacker färg och mjukt inte. Här är jag inte ute efter al dente. 

Till detta serveras ibland bara en god yoghurtsås och en bönröra. Ett stekt ägg kanske. Eller så strör jag över några bitar fetaost. Vill man mer så föreslår jag en köttbit, varför inte en färsbiff på vilt. Ett recept som kan passa.hittar du här.  Det behöver inte vara så märkvärdigt. Rotsellerin levererar och lyfter det allra enklaste.

Och förresten har du läst mitt inlägg om den michelinstjärnkrönta kocken Titti Qvarnström? Sveriges första kvinnliga kock och kökschef  med en stjärna lysande över sig! Jag hade den stora förmånen att träffa henne och vad tipsade hon om? Rotselleri på ett otroligt enkelt och fantastiskt gott sätt. Titta gärna på det inlägget här.

 

Har du frågor, funderingar eller idéer i olika matfrågor så ta chansen och lämna en kommentar. Jag finns här och svarar direkt. Hälsar Kat : )

Effektiv i blåbärsskogen
Råkräm - en vaniljdröm till sommardesserten