Rotselleri – genialiskt enkel

10 januari, 2016

Ofta, ofta är det enkla det allra bästa. Så simpelt att man inte tänker på det. Att bara lägga in något i ugnen utan en enda krydda och lämna det där i flera timmar. Kan det verkligen vara en god matlagningsidé? 

Och om man dessutom väljer en rätt grov inte alls särskilt insmickrande råvara som rotselleri? Inget man omedelbart jublar över, men jag lovar. Det här är ett kanonrecept skapat av en mästare.

titti qvarnström
Sjärnkock i action. Med modet att vara nästan löjligt enkel. Och med ett lysande resultat.

Receptet kommer från kocken Titti Qvarnström. Michelinstjärnan som lyser över hennes arbete är ett bevis på kreativ genialitet. Det här är bra! Vi träffades en dag i hennes resturangkök och hade egentligen ett vildsvin i fokus, men till de olika vilträtterna som hon skapat för jägaren och hemmakocken serverade hon urenkelt tillagade och fantastiskt goda grönsaker. Bland annat den här rotsellerin. Såhär säger hon om två av dagens huvudingredienser.

Jag älskar verkligen mitt arbete. Tycker aldrig att det är tråkigt att stå i köket. Det är kreativt, det är action och det är sinnligt. Man måste vara på och uppmärksam. Inte låta ett sinne lura ett annat. Hade jag låtit ögat råda så hade varken rotsellerin eller vildsvinet haft en chans. Men doft- och smaksinnena hälsar de hjärtligt välkoma.”

Ni måste prova! Testa också hennes asiatiska vildsvinsbog.

rotselleri bakad
Så enkelt att man aldrig kommit på det själv, men med en fantastisk koncentrerad smak.

 Ugnsbakad rotselleri


  • 1 rejäl rotselleriknöl
  • 1msk olivolja
  • ½ tsk salt

Gör såhär

  1. Skölj rotsellerin och skär eventuellt av bottnen om det finns jord och rottrådar kvar. Placera i en ugnsfast form och baka i ugn på 170° ca 3 timmar tills genombakad, prova med potatissticka när den känns mjuk rakt igenom men desto längre den får bakas desto smarrigare blir den.
  2. Både sötma och syrlighet framträder bättre desto mer den tillagas. Dela sellerin i klyftor och ringla över olivolja och salt. Tips för att korta tillagningstiden är att dela sellerin på mitten och baka med snittytan nedåt mot plåten.

 

Rotselleri förresten. Har ni egna odlingsmöjligheter så är det nu man ska så den. En liten försmak av vår och sommar redan i januari. Sara Bäckmo tipsar i sin kanonfina blogg om vintersådder kolla på det. Där finns också en hel del annat om rotselleri och om det mesta som går att odla och äta.

Köttskola - 10-10-regeln
Stjärnkock möter vildsvin