Effektiv i blåbärsskogen

21 juli, 2016
Kategori:
blåbär, rensa

Blåprickigt. Hela skogen är full av bär och vi skördar. Men det gäller att hålla i sig och inte tappa huvudet. Allt ska ju rensas sedan. Med en bärplockare går det snabbt att samla stora mängder, men att rensa tar tid. Jag har testat olika metoder för att snabba på arbetet och här är resultatet. Ta chansen och bli effektiv i blåbärsskogen!

Varje morgon äter jag bär. Olika sorter, men helst blåbär. Och, ja det blir ju några liter på ett år. Det är förresten inte bara jag. Vi är fler bärslukare härhemma så ett rejält tillskott av egenplockat sitter bra. Men det är den där rensningen.

Jag hör om och har provat några olika strategier för att skynda på jobbet. Och vi har ett resultat med mina bästa tips.

Mitt första tips är att plocka i små hinkar. Och det är faktiskt ett renstips. Stora mängder i till exempel en hink gör att tyngden mosar en hel del bär i botten. Rensa det den som kan. Nej, bättre med lite taget.

Blåbär rensa galleri
Med bärplockare får man snabbt ihop en ansenlig mängd blåbär. man känner sig rik. Men också en aning tyngd av tanken på att rensa hea skatten. Vilka är egentligen de enklaste sätten.

Jag kör med en plockare. Det går fort och är effektivt, men ha inte för bråttom. Jag tjuvkikade lite på en proffsplockare som var oerhört snabb, men också väldigt mycket försiktigare än jag brukar vara. Jag sätter plockgallret i riset och drar, men den här killen liksom lyfte på grenarna och kammade av bären.

Tror att hans hink innehöll betydligt mindre andel blad än min. Så det får bli mitt andra tips. Plocka varsamt. Och ja, en plockare är en bra grej i bärskogen. Det går så mycket fortare.

Väl hemma gäller följande. Och här kommer tips nummer tre: Plocka fram något riktigt bra att lyssna på. Varför inte en pod eller ett radioprogram!? Underhållande och lärorikt matprat hittar du i podversionen av programmet Meny som finns på Sveriges radio P1. Just nu kör de en sommarversion med matlegenden Anna Bergenström och hennes dotter Fanny.

Annars finns till exempel poden Matsamtalet med Sigrid Barárány och Johan Hedberg också känd som bloggaren Matgeek.

Är du minsta intresserad av odling så kan jag rekommendera poden Odlarna med Olof Söderén. Långa prat om odling med intressanta trädgårdsmänniskor. Perfekt för ett par timmars bärrensning.

Och själva rensandet då? Hur gör man? Jag laddar med ett så kallat rensgaller och min hårfön. Så lägger jag ett lakan över det tömda matbordet. Häller upp små mängder bär på gallret, skakar och blåser lätt med fönen inställd på kalluft.

Det gäller att hitta rätt fart på fönens utblås och rätt avstånd mellan fön och bär. Bladen flyger omkring, men det gör inget eftersom de hamnar på lakanet som bara är att skaka av när allt är klart.

Det här är ett bra och snabbt sätt att få bären blad – och barrfria. I alla fall det effektivaste jag hittat.

Mina bärplock- och renstips är alltså

  • Plocka i små hinkar
  • Använd bärplockare och kamma riset försiktigt underifrån.
  • Fixa någon rensunderhållning att lyssna på.
  • Lakan, rensgaller och fönen på kalluft.

Och de blå fingrarna? Hur blir man av med dem? Ta något surt, en citron, lite citronsyra, i vatten, eller kanske ättika och gnugga händerna i det. Som nya!

Det finns ett och annat blåbärsrecept att ta del av här på bloggen. Klicka in dig i kategorien ”bär och frukt” om du vill ha lite idéer om vad du ska göra med alla bären.

Har du matfrågor eller någon bra idé att dela, kanske om bärrensning?! Ta chansen att lämna en kommentar. Jag finns på plats och svarar pronto! Hälsar Kat : )

1a på blåbärspajtoppen
Rotselleri levererar sommar i månader