1a på blåbärspajtoppen

24 juli, 2016
blåbärspaj

Det är likadant varje gång. Vi konstaterar att den är bäst. Blåbärspajen som hängt med genom hela mitt vuxna liv. När vi tillsammans planerar olika måltider, fest eller vardag så hamnar vi ofta där. Till dessert blir det Ninis paj, eller hur?!

Första gången jag åt den var jag rätt nervös. Det är oändligt länge sedan i ett stort hus utanför Sunne i Värmland. Nini bjöd. Ps mamma. Min blivande svärmor. Inte visste vi då att vi skulle få en så lång historia ihop. Decennier faktiskt med många berg och dalar, men alltid flankerade av den här försonande pajen.

Och den sprider sig. Nu när alla mina fem barn, hennes barnbarn, äter tillsammans blir det paj både till midsommar och julafton. Jag gillar den bäst med blåbär, men andra bär går alldeles utmärkt. Hallon är gott eller vinbär, eller en blandning.

Den är snabb och fasligt enkel. Känns mycket mer arbetad än den är. Ja, bäst helt enkelt.

blåbärspaj
VI gör den hela tiden. Året runt till vardag och fest. Den ligger helt enkelt 1a på blåbärspajtoppen . Och placeringen är helt ohottad.

Idag har jag en mycket liten pojke på min arm. Han slår uppgivet ut med händerna, lägger huvudet på sned och kommenterar läget: ”Sluut!”. Då skrattar hans mamma: ”Det är lika bra att du vänjer dig min älskling för så är det med Ninis paj, alltid slut nästan innan den hamnat på bordet.”.

Kära Nini, nu är du inte längre med här, men pajen finns kvar och ännu en generation är introducerad. Ditt barnbarnsbarn har sagt sitt. Den ligger fortfarande kvar, orubbad som 1a på pajtoppen.

Till pajen serverar vi ofta en kallvispad vaniljkräm. Den äkta varianten av vaniljvisp. Kombinationen är oslagbar! Vill du veta hur man gör den så kan du klicka på länken till det receptet här.

Och såhär går det till

Den bästa blåbärspajen

  • 175 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • en nypa salt (eller två)
  • ½ tsk bakpulver
  • ca 250 g blåbär, eller andra bär. Färska eller frysta.

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull.
  2. Blanda mjöl, socker salt och bakpulver i en skål och häll över smöret. Vänd snabbt ihop till en jämn fast smet.
  3. Lägg smeten, eller degen i en pajform och tryck ut den i formen med en sked. Det brukar vara mycket enkelt och se till att smeten går upp en bit på kanterna. Titta på bilden så blir det tydligt.
  4. Häll bären i ett jämnt lager över och ställ in i ugnen. Efter ca 25 minuter är det klart. Kanterna ska få lite färg och bären ska bubbla lite hemtrevligt. Hål koll för det där med minuter är lite vanskligt. En ugn är inte en annan lik.

 

Är det något i matväg du undrar över och vill fråga, eller har du ett tips att dela så lämna gärna en kommentar. Jag finns här och svarar direkt. Hälsar Kat : )

Vacker vitlöksfläta – steg för steg
Effektiv i blåbärsskogen