Vacker vitlöksfläta – steg för steg

28 juli, 2016
vitlksfläta

Jag tillhör de lyckliga. De som har en vitlöksskörd att bärga. 100 klyftor satta och hundra fina lökar att plocka upp. Vi äter och äter. Sen kör jag på skrytvarianten och flätar för ätbart bling i köket. Det blir dessutom en vitlöksfläta till som present när jag blir bortbjuden och en till…. Känner mig rik! Fläta vitlök är lätt. Vill du veta hur så visar jag processen här, steg för steg.

När jag puttade ner rad efter rad med klyftor en kall novemberdag förra året så trodde jag inte riktigt på projektet. Det kändes overkligt. Egen vitlök, jag var skeptisk. Och nu står de där. Vi har ätit direkt från jord till bord i en månad, men nu är det skördedags.

Jag har fått lära, och delvis erfara, att får de stå för länge finns risk att det skyddande skalet spricker och klyftorna faller isär. Nej, nu ska de upp. Vitlök ska förvaras luftigt och torrt så inget kan väl vara bättre än att fläta. Enkelt att hänga upp och fint på samma gång.

Det var en dryg vecka sedan jag tog de ur jorden. Vädret har varit alldeles strålande vackert så vitlöken har fått ligga ute på ett galler för att torka. Jag tar in löken och startar projekt vitlöksfläta. Följ med genom hela processen steg för steg.

Jag visar hur det går till med en bildserie. Det blir tydligast så. Jag kör med tretton lökar i min vitlöksfläta. Antalet avgör du, men minst sju bör det vara. Sedan väljer du, men jag rekommenderar att efter det lägga till tre åt gången. Alltså 7 eller 10 eller 13 eller 16 och så vidare. Varför förklarar jag i anvisningarna.

Dessutom finns det ett par huvudregler du kan ta med dig på vägen:

  • Du startar med tre lökar där stjälkarna ligger sida vid sida. Efter det ska alltid stjälken på vitlöken du lägger till placeras i den mittersta av flätans tre ”stjälktåtar”.
  • Efter de tre startlökarna lägger du till vitlök i ordningen: mitten – höger – vänster. Mitten-höger-vänster osv. 
  • Flätans sista lök ska vara en mittlök.

Då kör vi. Anvisningar har du under varje bildgalleri.

vitlöksfläta, galleri 1

Så gör du en vitlöksfläta – steg för steg:

  1. Vitlöken ska vara torkad med inte knastertorr. Ett par veckor är ett ungefärligt mått på torktid. Förutom löken behöver du, en bit ståltråd och någon sorts snöre. Jag använder naturbast.
  2. Ansa vitlöken måttligt. Jag klipper av rötterna och borstar lökarna rena. Ta inte bort för mycket av skalet som skyddar lökarna.
  3. Lägg tre lökar vid sidan av varandra med mittenlöken något över de andra. Har du lökar som varierar i storlek är det bra att lägga de största i mitten genom hela flätan.
  4. Fäst ihop lökarna med ståltråden så har du en stadig grund att bygga på.

vitlöksfläta, galleri 2

  1. Lägg den fjärde löken i mitten och placera stjälken i mitten.
  2. Ta den högra stjälken och lägg åt vänster.
  3. Lägg en ny vitlök på högra sidan med stjälken i mitten.
  4. Ta den vänstra stjälktåten och lägg till höger. Nu har du en mittstjälk och två på varje sida.

vittlöksfläta galleri 3

  1. Lägg en ny vitlök på vänstra sidan med stjälken i mitten.
  2. Ta de två högra stjälkarna och lägg över till vänster.
  3. Sen är det bara att köra på. Lägg en ny vitlök i mitten med stjälken i mitten. Lägg över de vänstra stjälkarna till höger.
  4. Nästa lök lägger du på höger sida med stjälken i mitten. Ta tag i de högra stjälkarna och lägg över dem åt vänster. Fortsätt fläta tills du är nöjd med antalet, men låt den sista löken vara en mittenlök så får flätan en jämn balanserad form.

vitlöksfläta galleri 4

  1. När du är nöjd med antalet vitlökar fortsätter du fläta ihop blasten så långt du vill och tycker är vackert.
  2. Bind om med snöre eller bast.
  3. Vänd flätan och gör en ögla för upphängning på baksidan.
  4. Ansa blasten över snöret och häng flätan luftigt. Så, nu är vitlöksflätan klar!

Långa skriftliga instruktioner är ofta rätt hopplöst, men jag hoppas att bilderna kan vara till god hjälp när du tar dig an uppgiften. Lycka till!

Och som vanligt svarar jag på allehanda matfrågor och tar gärna emot idéer och tips från er. Skriv gärna en kommentar så att vi får igång lite matprat. Hälsar Kat : )

Egen skörd från skog och jord
1a på blåbärspajtoppen