Egen skörd från skog och jord

30 juli, 2016
marinerade ugnsrostade grönsaker, hjortfärsbiffar

Egentligen säger jag: ”Blanda inte för mycket. Det enkla är bäst.” Men så händer det. Jag går loss på lotten och plockar som en vilde. Det ena efter det andra. Väl hemma drar jag fram hjortkött och köttkvarn och så står jag där med ett oändligt antal ingredienser och kliar mig i huvudet. Här gäller det att hitta en samlande idé. Och det gjorde jag. Följ med på en matorgie i egenskördat.

Det är min första säsong med kolonilott. Eller lotter förresten för efter bara en liten tid blev de två och om jag får som jag vill så kan det bli tre och…ja vi får se. Hursomhelst så är det alldeles underbart och en helt ny värld. Ett superkomplement till de stora skogsskördarna jag gör. Älskar idén och möjligheten att servera egen skörd från skog och jord.

Att odla är inte alls så svårt som jag trott. Det växer som attan och skörden blir stor. Min första sommar är gynnsam har jag förstått. Bra odlingsväder helt enkelt. Och så har jag ju Sara Bäckmo. Ni vet bloggen om Skillnadens trädgård här på land.se. Utan Sara vetikatten om det blivit något alls. Men nu!

Ofta skördar jag rätt disciplinerat. Jag ger mig ut med en plan. En plockplan. Men ibland far jag över bäddarna som en furie. Jag bara plockar i ren glädje utan att egentligen veta vad jag ska göra med den blandade skörden när jag väl står i köket.

Så var det idag. Det enda jag visste var att någon hett önskat hjortfärsbiffar och att jag lovat. Men sen. Jag kom hem med en mycket blandad grönsakskorg och ingen tid att laga till flera olika rätter. Och hur gör man då för att samla allt i en rätt?

marinerade grönsaker, hjortfärsbiffar, galleri

Jag körde på ugnsrostat. Marinerade ugnsrostade grönsaker som blandades till en aromatisk lite sötstark couscous. Enkla mycket örtboostade viltfärsbiffar därtill och det blev jubel och succé vid bordet.

Eftersom grönsakernas sällskap var av det vilda slaget ville jag förstärka den känslan med kryddningen. Jag gjorde en ugnsrostmarinad för grönsaker med utgångspunkt i kryddor som passar viltkött. Skogigt, örtigt hett, lite sötsyrligt och med stor arom. Riktigt gott!

Min grönsakslista blev galet lång men den som inte har en egen odling att skatta väljer en rimlig mängd varianter. Mycket hänger på marinaden. Vill i alla fall berätta hur den såg ut, min blandade skörd. Där fanns: röd- och gulbeta, röd lök, vitlök, gul och grön squash, broccoli, vaxbönor, purpurbönor, vaxbönor, morötter, sockerärt, sallat, minipaprikor och svartkål. Dessutom en mängd örtkryddor.

Inget att vänta på. Såhär gick det till:

Marinerade ugnsrostade grönsaker med couscous(4 pers)

Marinad

 • 6 enbär
 • 2 kvistar rosmarin
 • 1 liten knippa timjan, vanlig eller citrontimjan
 • ½ färsk chilifrukt
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 2 msk svartvinbärssylt, gelé eller saft
 • (ev lite finrivet citronskal)
 • 1 tsk salt
 • 2 msk rapsolja

Övrigt

 • 750 g – 1 kg blandade grönsaker, välj efter lust och tillgång
 • 1 ½ dl couscous
 • 3 dl grönsaksbuljong

Örtiga viltfärsbiffar (4 pers)

 • 600 g viltfärs, gärna hjort men annat vilt fungerar lika bra
 • 2 skivor vitt bröd
 • 1 ägg
 • 1 tsk salt
 • 1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
 • 1 dl blandade finskurna örter, persilja, timjan och gräslök
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Krossa och hacka enbären mycket fint. Repa barren och bladen från rosmarin och timjan. Skär det finaste du kan.
 2. Finhacka färsk chili, men var varsam en chili är inte en annan lik. Smaka ytterst försiktigt och använd med förnuft. Jag vill exempelvis ha min marinad het, men det uppskattas inte av alla.
 3. Riv eller pressa vitlöken och tillsätt eventuellt rivet skal från en halv citron. Blanda ingredienserna med salt och rapsolja.
 4. Sätt ugnen på 175 grader. Ansa grönsakerna. Skala om det behövs, skölj och skär i bitar. Ju mindre desto snabbare tillagning. Dela upp i två högar. En med grönsaker som behöver lite längre tid i ugnen. Till exempel rotfrukter och lök. I den andra de som bara ska vara helt kort i ugnen till exempel broccoli, sockerärt, bönor och sallat. Ja, vissa sorters sallat blir fantastiskt fina ugnsrostade. Till exempel den som kallas little gem.
 5. Fördela marinaden över högarna blanda runt var för sig och lägg den första i en form som ställs i ugnen. Den andra högen lägger du in en kort stund innan rotsakerna är klara. De ska få fin färg och bli mjuka.
 6. Koka upp grönsaksbuljong . Lägg i couscousen, lägg på ett lock och ställ åt sidan. Efter fem minuter är couscousen klar. Vänd ihop den med ugnsgrönsakerna.
 7. Mixa brödskivorna till smulor som blandas med viltfärs och övriga ingredienser. Forma biffar eller avlånga järpar. Stek till vacker färg och servera tillsammans med grönsakerna.

 

Har du matfrågor eller kanske ett kanontips att dela så är du välkommen att lämna en kommentar. Jag finns på plats och svarar direkt. Hälsar Kat : )

Enkel chutney på rabarber och röda vinbär
Vacker vitlöksfläta – steg för steg