Enkel chutney på rabarber och röda vinbär

31 juli, 2016
chutney, rabarber, röda vinbär

Slår man upp chutney får man veta att det är ett syltliknande tillbehör till mat. Oftast till indiska rätter. Jag tänker fruktigt, syrligt, hett, sött och kryddigt. Och jag gillar det, men ibland vill man inte ha det för kryddigt utan mer neutralt. Jag gör en enkel chutney på bara fyra ingredienser.

Visst är det fint att kunna servera en liten smak-kick till olika rätter. Till grytor, en grillad köttbit, något wokat eller annat. Och den kicken kan ibland tjäna på att ha karaktär utan att vara alltför utstuderat tydlig. Jag kan vilja ha det fruktigt syrliga utan inslag av alltför många andra kryddor som lite tar udden av kryddningen jag valt för dagen.

Därför denna enkla chutney. Med få ingredienser är det lätt att själv sätta prägel på middagen som man har lust till just då. Här har vi bara fyra ingredienser att ta hänsyn till:  röda vinbär, rabarber, socker och chili.

Det gör den användbar och möjligheterna att kombinera blir fler. Chutneyn passar lika bra till en currygryta som till en rätt med exempelvis rosmarin och vitlök.

Dessutom känns det bra att ta hand om den sista rabarbern som är lite grov och inte längre så kompottvänlig. Jag skär den i riktigt tunna skivor som smälter fint tillsammans med bär och socker.

chutney, rabarber och röda vinbär
Fyra ingredienser och så mycket smak. Fruktig syra, hetta och sörtma. Fina rena smaker att kombinera med olika typer av maträtter.

Vinbär och rabarber är en kanonkombination. Båda vinner på varandras sällskap och smaken är behagligt syrlig. Vill man ha ytterligare syra kan man lägga till en matsked äppelcidervinäger men jag tycker inte att det behövs.

Förutom frukt och bär satsar jag på chili. Jag gillar hettan som kan regleras genom att lägga till eller dra ifrån. Och var uppmärksam. Smaka ytterst lite på chilin du valt. Hettan varierar också i inom en och samma sort.

Exakta måttenheter är omöjligt att ange när man talar chili. En ynklig liten piripiri kan vara betydligt starkare än en stor, ståtlig jalapeno. Smaktest är det bästa och du vet väl att det mesta av hettan sitter i mellanväggarna. Skär upp och skär bort om du är känslig.

Den här satsen är rätt liten. Det blir bara ett par deciliter men den här kommer att få sällskap av en annan gjord på plommon och en på äpple så småningom och säkert ytterligare en innan säsongen är över. Hellre lite och exklusivt än rader av burkar man aldrig hinner äta upp.

Och såhär går det till

Chutney på rabarber och röda vinbär

  • 300 g rabarber (ett par stjälkar)
  • 150 g röda vinbär ( ca 5 dl)
  • 1 medelstark, medelstor chili
  • 1 1/2 dl socker

Gör såhär

  1. Skölj och skiva rabarbern ytterst tunt. Repa vinbären.
  2. Dela chilin. Smaka försiktigt. Finhacka så mycket du tror kommer till användning.
  3. Lägg allt i en kastrull och låt småputtra till du är nöjd med konsistensen.
  4. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Ställ gärna in burken i ugnen på 100 grader en stund innan du häller i chutneyn.

 

Jag serverar den gärna till mustiga grytor på vilt och till kryddiga curryrätter med linser eller kikärtor. Och ett riktigt bonustips. Prova att klicka i en sked i nästa tomatsås du gör!

Vill du prata mat så går det alldeles utmärkt att ställa frågor eller dela egna tips och idéer genom att skiva en kommentar. Jag finns här och svarar direkt. Hälsar Kat : )

Timjan - en pålitlig kökskompis
Egen skörd från skog och jord