Timjan – en pålitlig kökskompis

4 augusti, 2016
Kategori:
timjan

Helgad åt Afrodite och ett säkert sätt att mota bort onda andar. Det bor mycket kraft i de små aromatiska timjanbarren, men jag är så nöjd med det lilla. Ett par kvistar i grytan räcker långt. Följ med på en timjansession i köksregionerna.

Timjan finns i många varianter och jag har tre favoriter. Backtimjan för att den är så vacker och blommar så ljuvligt i olika lila nyanser. Den kan frösås, men vill man ha den riktigt låga med stark färg måste man köpa plantor eller tigga sticklingar. Där den trivs sprider den sig snabbt och jag har en liten glest lagd stengång där de bäddar in och omsluter varje sten. Fint!

Backtimjan finns i många recept, men jag vet inte. Är beredd att ge den en chans till i köket, men jag tycker att där finns ett par andra timjansorter som är överlägsna just i matlagningen. Vanlig kryddtimjan och citrontimjan.

Kryddtimjan är en riktig favorit. Användningsområdet är stort och jag tycker att den trots sin tydliga karaktär inte tar över utan anpassar sig till olika råvaror. Den smakar inte på samma sätt om man har den i en viltgryta, i ärtsoppan, i korven eller i fisksoppan.

timjan, galleri
Aromatisk och friskt kryddig utan att ta över. Det är timjan det! fantastiskt användbar och tacksam till kött, fisk eller grönt. Dessutom superlätt för den som vill ha ett eget kryddland.

Och precis så mångsidig är den. Passar till kött, fisk och grönsaker. Jag använder den båda färsk och torkad. Mina plantor är frösådda. Eftersom jag odlar på första året förväntade jag mig ingen större skörd, men oj vad de har vuxit. Från de där små spretiga stråna som kom upp tidigt i våras till tjocka mattor som man kan klippa generöst av.

De har precis blommat, vackert men inte smakbefrämjande. Mycket energi går åt till blommorna på bekostnad av bladen. Eftersom jag vill skörda mer och länge än har jag klippt ner plantorna en bit och ser redan att de skjuter nya fina små skott som kommer ge en bra sensommar och höstskörd.

En del av plantorna skattades redan för ett par veckor sedan. Jag gjorde små buketter som torkat. Jag försökte göra dem portionsstora. Tänker mig att jag sedan tar en och en för att smula över olika rätter. Nu hänger de mörkt, torrt och skyddade från damm och matos. Över spisen är inte bästa förvaringsstället. Försök hitta ett bättre.

Och så har vi citrontimjan. Jag har varit skeptisk och tänkt att vanlig kryddtimjan i kombination med citron är detsamma, men det är det inte alls. Citrontimjan har en säregen, aromatisk och alldeles underbar smak och doft. Den är friskt kryddig utan att vara alltför parfymerad.

Min citrontimjanskog, eller matta för varianten jag har är låg, kommer från två slokande plantor jag hittade i min vanliga mataffär. Ni vet de där små vanliga plastkrukorna. Räddade de till lotten och herre vad de har belönat mig.

Citrontimjan kan inte sås från frö utan här måste man utgå från en planta eller en stickling. Jag vet inte hur härdiga de är, men kommer att täcka och hålla tummarna för de här är en krydda jag vill ha i mängd.

Och vad använder jag dem till? Torkad och färsk skiljer sig i smak, men jag använder ändå båda varianterna på ungefär samma sätt både vanlig timjan och den citrondoftande.  Här kommer en liten lista på timjanmöjligheter, och jag lovar att ni kan komplettera den.

  • Timjan i köttgryta är underbart. Gärna i kombination med vitlök och ibland ihop med rosmarin.
  • Prova i en fiskgryta. Gärna på ett franskt tema med lite citrus eller apelsin som smakkamrat. Och aioli!
  • Lägg några kvistar i pannan när du steker en köttbit. Fördjupar köttsmaken utan att bli påträngande kryddig.
  • Några kvistar på plåten tillsammans med rotsakerna som ska ugnsrostas. Dofterna som sprider sig är fantastiska.
  • Klassisk ärtsoppekrydda. Och till den som inte gillar ärtsoppa kommer ett tips. Koka egen, det slår alla färdiggjorda.
  • I grönsakssoppan. Min dagliga lunch nu består av en soppa på nyskördad: potatis, squash, svartkål, broccoli, mangold, brytbönor, brytsockerärt, lök vitlök, chili, basilika och timjan. I grunden en god hönsbuljong på toppen massor med färskriven parmesan. Gott!
  • Klappa in steken, gärna vilt eller lamm med salt, peppar, timjan och vitlök.
  • Timjan i örtsalt är underbart.
  • Stoppa ett par kvistar i en flaska äppelcider- eller vitvinsvinäger.
  • Smält lite smör som blandas med god olivolja. Salt, vitlök chili och timjan i det . Ugnsrosta eller grilla generösa skivor gott surdegsbröd, doppa i smörbandningen som en lite aptitretare.

Ja, och såhär fortsätter det. Timjan är helt enkelt en alldeles fantastisk krydda. Och har du inte någon jordplätt att tillgå så trivs den i kruka eller i en balkonglåda. Om ni tycker att det är sent att tänka på odling nu så protesterar jag. Kör bara, halva odlingsäsongen har vi framför oss!

Och vill du läsa lite om andra örtkryddor som är aktuella i trädgården kan du tita på de här inläggen:

Rosmarin en kryddfavorit

Dragonvinäger – en smakexplosion

Iste med myta

Frågor på det här? Eller på något annat matrelaterat? Ställ de i så fall gärna i en kommentar. Eller dela dina egna tips och idéer på samma sätt. Komentarsfältet är ditt och jag finns här för att svara snabbt som ögat! Hälsar Kat :

Vitlök med flera smaker på sin lyra
Enkel chutney på rabarber och röda vinbär