Iste med mynta – värmeböljan kan komma

5 juli, 2016
Kategori:
iste med mynta

Någon gång varje sommar fylls löpsedlarna av stora tecknade solar med hettande kinder och stänkande svett. ”Supervärmen”, ”Århundradets…”, ja, ni känner till det. Jag längtar medans andra härhemma fasar. Men en sak kan vi enas kring. Iste med mynta är en hit när termometern pressar upp mot 30-strecket.

Den får mycket skäll, myntan. Skälet är att den växer så in i norden bra. För bra. Älskar att breda ut sig på andras bekostnad. Tar över hela scenen och kör solo. Den måste hållas kort helt enkelt. Man får begränsa framfarten och vara hård. Hit men inte längre.

Jag lämnar den trots allt ganska mycket utrymme. Har grävt ner halverade tunnor i kryddrabatten. De saknar botten, men håller de offensiva myntorna på plats. I alla fall tills nu. Och jag vill verkligen inte vara utan den. Använder en hel del mynta i maten och så gör vi av med mängder till te. Vi är riktiga storförbrukare av te på färsk mynta.

mynta iste
Mynta har en svalkande effekt iinbygd i sig. Men det är en luring. Riktig svalka får vi lägga till genom massor av is.

Oftast blir det varmt te. Inte mer avancerat än att jag lägger kvistar av mynta i en tekanna och häller på hett vatten. Ett alternativ är iste. Särskilt fint för de där stilla, heta dagarna som är högsommar på riktigt.

Mynta har en egenskap som gör att den passar särskilt bra för varma dagar. Den signalerar kyla. Fast vi vet att den har en behaglig sommartemperatur så känns den svalkande.

Det finns en förklaring. Mentolen i myntan stimulerar samma receptorer i nervbanorna som kyla. Vi blir lurade så är det med den saken. Rätt behagligt men ineffektivt eftersom det vi mest av allt behöver vid höga utetemperaturer är vätska, så varför inte kombinera de tu och göra ett svalkande iste.

Såhär går det till

Iste med mynta

  • 6-8 kvistar mynta
  • 2 påsar grönt te
  • 1 l kokande vatten
  • 2 msk socker
  • massor med is

Gör såhär

  1. Ta inte så allvarligt på mängderna. Vill du ha mer mynta kör på det. Mer socker, eller inget alls fine det är bara att välja.
  2. Lägg tepåsar och nästan all mynta i en värmetålig kanna. Häll på kokande vatten och låt dra några minuter. Fiska upp tepåsar och mynta. Smaka av med socker och låt svalna.
  3. Gnugga ett par myntakvistar lätt mellan händerna och lägg dem i teet tillsammans med massor av is. Servera på direkten.

 

Tänk vilken fördel bloggläsare har. Det är bara att ställa en fråga eller dela egna idéer i kommentarsfältet. Gör gärna det! Jag svarar direkt. Hälsar Kat : )

Dragonvinäger - en smakexplosion
Dagens trädgårdstallrik