Rosmarin, en kryddfavorit – mina 4 bästa tips

15 maj, 2016
rosmarin, rotsaksplåt

Rosmarin är en av de kryddor jag inte vill vara utan. Den är lite skogig. Barrig både i smak och utseende. Men ursprunget är ett helt annat. Långt från blåbärsris och mossiga granskogar frodas rosmarinen runt medelhavet. Blommar vackert i blått och blir halvmeterhög på plats. Planterade ut min förra veckan. Nu huttrar den i kylan, men snart värmer solen en frusen invandrare.

Nu är det planteringstider och dags att se över kryddlandet. För ni har väl ett? Man behöver egentligen inte så mycket utrymme, saknas friland så kan en balkonglåda eller en större kruka rymma en hel liten kryddsamling.

Jag tänkte presentera några kryddor som jag vill ha i min närhet att enkelt knipsa kvistar och blad från. Liten insats som gör stor skillnad i maten. Först ut är rosmarinen.

Rosmarin har en distinkt smak och det är inte alla som gillar den. Jag håller den som en av mina favoriter. Kanske för att den har en skogig karaktär som passar så fint till bland annat vilt.

Har alltid flera stora plantor i mitt kryddland. Gillar att kunna knipsa rejäla kvistar att exempelvis lägga på en plåt med rotsaker som ska ugnsrostas. När kvistarna fått gona sig i ugnsvärmen tillsammans med god olja och lite salt så mildras smaken och blir behagligt aromatisk.

rosmarin, galleri
Rosmarin, aromatisk och lite barrig, skogig i smaken. Passar utmärkt med sötman i ugnsrostade rotsaker. Är alldeles ljuvlig ihop med honung och salt ost som feta. Citrus och rosmarin ihop är klockrent. Och tden passar ill vilt! Vildsvin, äpple och rosmarin är verkligen mycket gott.

Plantorna är inte alls svårodlade och ibland lyckas jag övervintra dem, ljust och svalt. Men ofta får jag köpa nya. De går också att fröså, men eftersom jag är en storförbrukare så hinner inte plantorna anta storleken jag önskar. Bättre då för mig att investera i färdiga plantor.

Ibland ser jag i recept rekommendationen att använda gröna örtkryddor, typ vilka som helst bara det är grönt. Men, nej då missar man hela poängen som ju är just att de har så olika karaktär och passar till olika saker. Sen ska man såklart experimentera, men vadsomhelst till vadsomhelst känns inte bra.

rosmarin
Med en tydlig smak av skog fast den har sina räötter vid medelhavet.

Här kommer några av mina favoritkombinationer just till rosmarin:

  1. Rosmarin – en citrusvän

Det här är en krydda som passar alldeles förträffligt till toner av citrus som citron och apelsin. Stek till exempel fisken med ett par kvistar rosmarin i pannan och pressa till sist citron över.

Eller gör en emulsion, en majonnäs, med rosmarin och lite pressad apelsin och en aning rivet skal. Eller varför inte testa att krydda viltgrytan med apelsinskal och rosmarin. Variationerna med kombinationen är oändliga. Tänk rosmarin – citrus och du är något gott på spåren.

  1. Rotsakernas sötma + rosmarin= sant

Jag älskar att ugnsrosta grönsaker och rotsaker. Smakerna koncentreras, de blir tydligare, smakar mer och så kommer sötman fram. Många grönsaker innehåller betydligt mer socker än man kan tro. En lök kan till exempel jämföras med ett äpple i sockermängd.

Och det här passar rosmarinen. Den funkar ihop med sött. Jag lägger ofta generöst med kvistar ihop med grönsaker och ugnsrostar. Det är nästan en hel måltid i sig. Ett par stekta ägg till och en bönröra så har man en middag att servera.

 

  1. Satsa på kombon: salt – sött – och rosmarin

Rosmarin har en aromatisk smak som kan ta andra tydliga smaker. Något riktigt salt och sött ihop med rosmarin blir fantastiskt.

Här ett tips: När de första färskpotatisarna dyker upp tycker jag du ska testa att ugnsrosta några tillsammans med god olja och rosmarin. Ta ut och ringla lite honung över innan du avslutar med att smula över salt ost, till exempel feta eller chevre.

 

  1. Rosmarin till det vilda

Trots att rosmarin har sitt ursprung långt härifrån så finns det en tydlig skogsarom i de barriga bladen. Och det gör den alldeles förträfflig ihop med vilt. Jag använder den till allt vilt, men alldeles sälskilt bra tycker jag att den funkar ihop med vildsvin.

Dessutom passar rosmarin ihop med äpple som har en syrlig sötma, äpple passar till vildsvin och genast har vi en synnerligen välkomponerad smaktrio. Lägg några kvistar rosmarin tillsammans med äppelklyftor vid steken innan den åker in i ugnen. Eller gör en variant med äppelmust och rosmarin i viltgrytan.

 

Det här är några av ett oändligt antal kombinationer som gör att rosmarin alltid finns i min närhet. Hur gör ni? Har ni tips att dela på hur man kan använda rosmarin så lämna jättegärna en kommentar. Hälsar Kat : )

Baconlax och ärtmos - Nigellastyle
Rabarberkaka upp-och-ner