Rårörda lingon och goda grannar

30 augusti, 2016
Kategori:
rårörda lingon

Det här är en hyllning till vår granne Björna! Och till alla som är som han. Han ropar efter mig på gården: ” Du, lingon…jag har några liter . Vill du ha?” Klart att jag vill. Plockade i skogarna där han har en jämtländsk rot. Det är väl klart att jag gärna vill!

Och så kommer det. Lite ursäktande: ”Men du, de är inte rensade.” Alltså den mannen. Han delar ut guld och bekymrar sig över rensningen.

Och sådär är han. Han delar frikostig och ofta. Alltid de allra finaste råvarorna, kärleksfullt insamlade och omhändertagna. Kantareller från hemliga ställen, de små fullkomligt ljuvliga bäcköringarna, vinbären från landet och äpplena som plockas direkt från träden för att inte skadas i fallet.

Inte vet jag om det var vanligare förr, men det känns lite gammaldags. Omsorgen om detaljerna och viljan att ta tillvara. Dessutom det ytterst ovanliga fenomenet att vilja ge av sin tid. Tiden det tar att samla ihop och dela ut. Helt fantastiskt.

Jag bugar och bockar. Tusen tack Björna! Du är en sällsynt och mycket värdefull pärla!

rårörda lingon, galleri
Två delar lingon och en del socker. Sedan är det bara att röra, vänta, röra vänta och röra tills sylten är tyst och allt sockerknaster är borta.

Och lingonen? Jag rårör dem. För att det är allra bästa sylten. Enkelt är det också. Den viktigaste ingrediensen är en god skopa tid. Bäst blir det om bären rörs i flera omgångar med en stunds vila mellan varven.

Lingon innehåller förhållandevis mycket bensoesyra. Ett ämne som hämmar bakterie- och svamptillväxt. Inbyggd konservering. Tillsammans med en driva socker blir lingonen svårintagliga för mikrober och de rårörda bären håller sig länge. I alla fall om man är sådär supernoga med hygienen som man bör när något tillagas för att sparas.

Jag gör en burk i taget. Resten av bären fryser jag och plockar fram för att röra ytterligare en omgång när det behövs. Det funkar lika bra att råröra på färska som på frysta lingon.

Till verket, såhär går det till:

Rårörda lingon

  • 1 l lingon
  • 5 dl socker

Gör såhär

  1. Häll sockret över bären i en skål rör om ett par varv och lämna att vila en stund. Gör om proceduren fyra, fem gånger tills bären börjar safta sig och sockret så småningom smälter.
  2. Häll upp på minutiöst rena burkar. Jag förvarar mina burkar i kylen. Tror att det är bäst med tanke på att de inte alls är upphettade.

 

Vi är mitt i den stora sylttiden och kanske letar du efter fler sylttips. Kika gärna på inlägget om Hirams otroligt goda vinbärssylt som du hittar här.

Och som vanligt bjuder jag in alla hågade att prata mat. Har du frågor eller matidéer att dela är du välkommen att skriva en kommentar. Jag svarar direkt! Hälsar Kat : )

De små detaljerna - krassekapris
Nötcrunch och äppelfräs