Kryddsmör till sen grillkväll

26 augusti, 2016
grillat kryddsmör

Sista helgen i augusti och vi är lovade 30 grader varmt! I alla fall här i landets norra del av de södra landskapen. Vi satsar på några utedagar. Svampplock, sensommarbad, kolonilottskörd och grillat! Här serveras ett smakrikt men neutralt kryddsmör som passar det mesta på grillen, kött fisk och grönt.

För bara några dagar sedan stod jag och fingrade frågande på sommarkläderna. Kyliga mornar fick de där tunna klänningarna att kännas helt passé. Men idag kan inget vara mer rätt. Det är galet och alldeles underbart varmt igen.

Tänker ta varje chans att njuta sommar ett par dagar och därför dukas middagsbordet ute. Ett enkelt grilltema. Jag gillar enkelt när det kommer till grillat. Ytterst sällan marinad eller glaze, oftast letar jag efter allra bästa råvaran och litar på att den och rätta glöden gör jobbet.

Vi kommer att köra en fin köttbit, det blir älgbiff, men självklart kan man använda annat kött. Biff av nöt, entrecote, en kotlett från vänligt omhändertagna grisar, eller ja, du väljer. Och varför bara kött? Fisk går alldeles utmärkt.

Och grönsaker såklart. Många passar fint på grillen. Nu är rotfrukterna späda och underbara. Och de älskar verkligen grillvärme.

grillat, kryddsmör, galleri
Det solgula smöret passar till allt. Perfekt till det grillade köttet, till fisken och inte minst till alla de fina nyskördade grönsakerna!

Mitt enda tips om själva grillningen idag är en temperaturuppmaning: Håll koll! Rätt innertemperatur är bästa ingrediensen. En digital termometer är en god investering. Och vad är rätt temp då?  Svårt, det är så individuellt från person till person men om vi satsar på medium föreslår jag det här:

Innertemperatur – medium

För ryggbitar som biff, entrecote eller filé av älg, hjort eller nöt:  57 grader

För fisk: 56 grader

Någon kommer trots allt att tycka att det är för blodigt och någonannan säger, alldeles för tillagat. Men såhär ser mitt medium ut. För att hitta din perfekta innertemperatur på det grillade  är det god idé att hålla stenkoll ett par gånger. Mät verkligen och känn efter: mer eller mindre?

Till dagens grillmiddag gör jag ett smakrikt smör. Inga konstigheter, få ingredienser, men med ett smakregister som matchar hettan både i sommarkvällen och i nygrillat. Och såhär går det till:

Grillsmör för sensommarkväll (4pers)

  • 150 g smör
  • 1 riven eller pressad vitlöksklyfta
  • rivet skal från ½ ekologisk citron, ev några droppar citronsaft
  • 1 liten näve finskuren gräslök eller lökblast
  • 1 knippa finskuren dill
  • salt

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienserna. Vill du stärka citronkänslan utöver cesten kan du droppa i en aning av saften, Smaka av med salt. Ett precis lagom ansträngande recept för tropisk värme!

 

Matsamtal är mycket välkommet! Fråga gärna eller dela egna tips och idéer. Bara att skriva en kommentar. Jag finns på plats och svarar direkt! Hälsar Kat : )

Nötcrunch och äppelfräs
Salvia en doldis i örtagården