Jag säger bara: Äppelmazarinkaka!

21 september, 2017
Kategori:
äppelmazarin-sept17

Jag är sjukt nöjd! Känner mig oerhört begåvad på gränsen till opassande självgod. Och jag är inte ens skapare av underverket. Har bara läst innantill och gjort som receptet säger. Men vilken kaka! Drömgod äppelmazarinkaka! Någon som är sugen? Välkommen in i köket!

Vi startar med en fanfar och allt ljus riktat på konditorn som står för idé och recept. Tack Elisabeth Johansson för en kaka som får mig att lyckas! Receptet finns i hennes ”Min äppelbok”. Den kom ut för flera år sedan och är slut på förlaget. Kanske kan bli ett antikvariatfynd?

Ni vet, det är som det är med mig. Bak är svårt. Men den här kakan gör jag om och omigen med lika bra resultat. Vilket betyder att baket är helt riskfritt. Hör upp alla misslyckade bakare, det finns hopp och säkra kort.

Kakan har tydlig mazarinkänsla, men är friskare i smaken. Lätt äppelsyrlig med en saftig känsla utan att kladda. Kan skäras i de allra finaste bitar. En riktig snyggkaka. Ge dig tid och skär supertunna skivor äpple att lägga ut i vackert mönster. Eller strunta i det, god är den hursomhelst.

äppelmazarin-sept17
Stort tack till duktiga konditorn Elisabeth Johansson som gjort ett recept som får mig att lyckas till perfekt resultat. Hennes äppelmazarinkaka har blivit min favorit.
äppelmazarin-sept17
Jag klämmer oftast fast ett bakplåtspapper över bottenplattan i springformen. Då är det lätt att flytta kakan om man inte vill servera den på metallplattan.
äppelmazarin-sept17
Jag har gjort ett par små tillägg till originalreceptet. jag tar lite mer socker och kanel på toppen plus att jag klickar på lite smör. Tycker att den får finare färg så. I alla fall i min ugn.

Mitt recept är hastigt nerklottrat på en mycket tummad och rätt kladdig lapp. Hoppas att jag fått till det korrekt. Jag vet att jag gjort några små förändringar. Jag har mer äpple på toppen i extremt tunna skivor. Mer socker och kanel att strö över och dessutom brukar jag klicka på lite smör på ytan för att jag tycker den får så fin färg då. Men i stort sett är den lika med originalet.

Tanken är att den ska göras i en springform på 24 cm, men jag gör den ibland i portionsformar. Då räcker smeten till 8 stycken.

Ingenting att vänta på. Såhär går det till:

Äppelmazarinkaka 8-10 bitar

 • 150 g smör
 • 2 dl socker
 • 200 g mandelmassa
 • 3 ägg
 • 1 ½ dl vetemjöl
 • 2 dl äppelmos
 • 2 äpplen, svenska

På toppen

Mängderna i parenteserna är de jag kör på

 • 1 tsk socker (1 msk)
 • 1 krm kanel (1 tsk)
 • (1-2 msk smör att klicka på)

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform. Jag brukar klämma fast ett smörpapper i botten på formen för att kakan ska kunna lyftas ur formen och läggas upp på ett roligare fat.
 2. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Riv mandelmassan och blanda den med smöret tillsammans med ägg, mjöl och äppelmos.
 3. Skär ett av äpplena i fina små tärningar. Det andra skivas jämnt och tunt.
 4. Blanda äppeltärningarna i smeten. Fördela smeten i formen och stick ner äppelskivorna i ett mönster. Blanda mjöl och socker. Strö över kakan och klicka eventuellt på lite smör. Smöret finns inte i originalreceptet.
 5. Grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter.  Ät varmljummen med glass eller sval med en lite lättvispad grädde.

Vill du kika på ett enklare och lite snabbare men mycket lyckat äppelrecept så har du ett här: Nötcrunch och äppelfräs . Allt gott! Hälsar Kat : )

Gott med kantareller i potatismoset
Rödbetsjuice med gurkmeja och ingefära