Gott med kantareller i potatismoset

23 september, 2017
kantarellmos-sept17

Va höstigt det blev. Plötsligt singlar löv och de där svamparna som vi saknat tittar upp överallt. Till barnens glädje släpper potatisen på prestigen och går med på att vispas till mos. Jag gör en kombo, potatismos med kantareller. Och tja, höst är verkligen inte så dumt. Välkommen in i köket!

Som vi längtar efter primörer på vårkanten, de späda, spirande. Men har ni tänkt på höstens smaker? De mer mogna och mustiga. Och precis som våren så har verkligen hösten sina primörer, svamp, lingon, äpplen och jordärtskocka.

Och så är det potatisen som blir så mycket mer användbar. Vi har en hel lista med favoriter som står på tur nu: hasselbackare, gnocchi, pommes anna och så är det mos också förstås. Potatismos som barnen började fråga efter redan för någon månad sedan.

kantarellmos-sept17
Det är dags att byta fokus. Från färskpotatis till den höstiga, mjöliga. Den som kan vispas till lent gräddigt mos. Alldeles underbart bara som det är men jag varierar. Det finns så mycket gott att röra i, som stekta kantareller och snabbfräst kål.

Av färskpotatis blir inget bra mos. Grovt stomp fungerar fint, men det där luftiga, lätta moset funkar inte. Skälet är att färskpotatis innehåller en hel del av ämnet amylopektin. Samma ämne som finns i tapetklister. Ni fattar.

Höstens potatissorter, mognad och lagring gör att ämnet försvinner så nu är det alltså dags. Potatismosets tid är här. Det finns så många sätt att göra det på. Jag har flera och idag blir det vardagsvarianten.

Ve så får man inte göra säger någon när jag plockar fram elvispen, men det får man visst. Ibland vill jag ha ett slätt och luftigt mos. Potatispress visst, men jag är hungrig. Det ska gå fort.  Och såhär gör jag.

Potatismos

 • 1 kg mjölig potatis
 • 1 ½ -2 dl gräddmjölk
 • salt
 • peppar
 • (ev. en smörklick)

Gör såhär

 1. Koka potatisen i saltat vatten.
 2. Värm en blandning av grädde och mjölk. Proportionerna ändras efter vad som serveras till.
 3. Häll av den genomkokta potatisen och lägg tillbaka den i kastrullen.
 4. Ta fram elvispen. Mosa potatisen grovt med vispen innan du häller på vätskan i omgångar för att ha koll på att det inte blir för mycket.
 5. Vispa slätt men bara precis tills det är klart annars finns risk att det blir segt och klistrigt.
 6. Smaka av med salt och peppar och lägg eventuellt i en klick smör.

Där har du nu ett fint luftigt mos. Gott som det är, men rätt ofta förstärker jag med något annat gott. Idag blir det kantareller, savoykål och purjolök. Jag skar i bitar smörstekte och blandade i. Superenkelt, gott och vackert!

Till moset serverades färsbiffar och enbärsssås. En riktig höst-helg-middag. Receptet på biffar och sås hittar du vid inlägget här.  Och den otroligt ambitiösa helgfestaren gör en äppelkaka till dessert. Testa gärna den här oslagbara äppelmazarinkakan.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Dukkah - kryddig smakexplosion
Jag säger bara: Äppelmazarinkaka!