Pommes med lyxkänsla

6 februari, 2016

Jag skrev i inlägget om grönpepparsåsens återkomst att den gärna kan serveras med tunt skivad ugnsrostad potatis. Genast kom en kommentar, ”Tunt skivad hurdå? Berätta mer.”. Och då gör jag det. Riktigt god, lite lyxig potatis är enklare än man kan tro, och här bjuder jag på två varianter. Pommes Riche och Pommes Anna.

Den första varianten har Tore Wretman historia. Ni vet väl vem det var? Den svenska husmanskostens nestor nummer ett. Han skulle fyllt 100 år just i år och jag lovar att det kommer vara mycket Tore överallt framöver.

Han drev bland annat Stockholmskrogen Riche och serverade där en frasig potatiskaka. Enkelt som attan potatis och smör, inget mer. På Riche la man den tunnskivade potatisen i ett vackert mönster, men jag är slarvigare. Huvudsaken är att de ligger i ett tunt lager.

Potatisen ska skivas mycket tunt och jämnt. Har man en mandolin plockar man fram den. En millimeter, inte mer ska skivorna vara. Man kan göra en större kaka som skärs i bitar, men idag gör jag en liten tunn kaka per person.

En variant är att ugnssteka potatisen i en utstickare. Ni vet en rund metallring utan botten. Det blir som ett litet potatistorn och rätten får på en gång ett nytt namn, nu heter den istället Pommes Anna. Samma ingredienser men skillnad i form. Har man ingen utstickare kan den göras i små ugnsformar eller som en stor, tjockre kaka att dela i skivor. Jag har hört att man kan använda en muffinsform av plåt, men har inte provat själv.

Jag gillar iden med enkla ingredienser och elegant, lyxigt resultat. Lätt är det också.

pommesanna
Man kan göra sin Pommes Anna som en lite portionsstor potatisbakelse.
pommesanna
Vill man ha den tunnskivade potatisen som en frasig liten bakelse kan man grädda den i en liten portionsform. Jag gjorde det i en så kallad utstickare utan botten, men jag vet de som använder sin muffinsplåt.

Pommes Riche och Pommes Anna

  • 150-200 g potatis per person, 2 medelstora
  • smör
  • (rapsolja)
  • salt
  • ev lite färsk timjan
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen tunt. Till Richepotatisen, lägg ut ett tunt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Föredela som flera kakor i portioner eller som en hel. Gör ett fint mönster med skivorna omlott, eller fös ihop i lagom stora tunna kakor.
  2. Smält smör så att det räcker att pensla generöst över potatisen. Jag brukar blanda med lite rapsolja för att jag tycker det blir lite frasigare så. Salta lätt, sätt in i ugnen och låt de bli gyllebruna. Stick i skivorna och testa att de är mjuka innan du tar ut dem.
  3. Vill du prova Pommes Anna så saltar du skivorna lätt innan du lägger dem i en utstickare eller i en form. Pensla generöst med smält smör och droppa eventuellt lite olja på. Tryck till dem så att det blir ett litet torn. Sätt in i ugnen och låt stå ca trettio minuter. Håll koll på ytan som kanske måste skyddas med en folie. Prova med en sticka innan du tar din Anna från värmen.
  4. Den som vill repar lite färsk timjan över den heta potatisen. Ingår inte i de klassiska recepten, men doften är förförisk.

Servera till exempel till en köttbit, gärna vilt, som i  inlägget om grönpepparsås, eller prova till förra veckans kryddsmör.

Två köttmyter att avliva
Grönpepparsås, 80-tal i välkommen repris