Kryddsmör blir helgens quick fix

30 januari, 2016
viltfile kryddsmör

Det finns dagar när jag gladeligen lagar mat från morgon till kväll. Och det kan handla om en enda rätt. Ta en fransk fisksoppa med tusen olika moment, eller någon avancerad dessert. Och inte spelar det någon roll att en heldag vid spisen avslutas med femton minuter vid matbordet.

Mina hungriga tonåringar har en kort intensiv argumentation om vilken bit som störst och vips så är allt slut. Det gör mig inget. Jag gillar att de gillar. Timmarna vid spisen är det som gjort min dag. Jag trivs där. Lyssnar på radio, funderar, skriver ner en idé och några recept.

Men det här är inte en sådan dag. Jag vill ha någon sorts mat som ger helgkänsla men det ska gå snabbt. Ett bra val i det läget är att välja en riktigt fin råvara. Något snabblagad som garanterat levererar. Filé är lätt. Lär man sig steka den till perfektion så kan man inte misslyckas. Och till detta ett kryddigt smör som inte slår ihjäl smak utan är välbalanserat och ger köttet utrymme.

Vitlök kan ibland ta över en hel rätt, men jag rostar den långsamt tills den får en söt aromatisk smak. Perfekt till en köttbit.

kryddsmör
Enbär, timjan, rosmarin och rostad vitlök förstärker vilt- och skogskänslan. De kan till och med göra det tamaste nötköttet lite vildare.

Filébiten med kryddsmör (4 pers)

 • Vilt-, ox- eller kalvfilé 150 g per person
 • 100 g smör
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 tsk koncentrerad kalvfond
 • ½ dl finhackad persilja
 • finhackade blad av färsk rosmarin och timjan
 • 2 krossade och finhackade enbär
 • salt och svartpeppar

Gör såhär

 1. Rosta vitlöksklyftorna med skalet på i en panna med lite fett. Håll ner värmen och låt dem ligga länge. Låt vitlöken svalna innan du klämmer den ur skalet och blandar med övriga ingredienser.
 2. Putsa köttet noga. Det ska vara rumstempererat och noga avtorkat innan det steks. Man kan skära filén i skivor och steka dem var för sig eller tillaga filén hel. Oavsett hur man gör så ska kärntemperaturen på köttet vara 58 grader om man önskar det medium.
 3. Jag brukar värma upp ugnen till 120 grader innan jag ger köttet en fin stekyta och lägger in det i ugnen för att nå rätt innertemperatur. Låt alltid köttet vila minst tio minuter innan det skärs upp.
 4. Till detta kan man till exempel servera ugnsrostad, tunnskivad potatis, lök och morot.

Hur gör ni när något krockar med längtan efter en god middag? När det ska vara både snabbt och festligt. Berätta, hur löser ni den ekvationen?

Bästa tipset - helga den treeniga basen
Svampsoppa och blåbärsriddare