Dukkah – kryddig smakexplosion

25 september, 2017
dukkah-sept17

Lite kan göra så stor skillnad. En näve nöt-och kryddblandning över enkelt och vardagligt gör underverk. Och vi har en vinnare. Dukkah, en favorit som sprids frikostigt. Över salladen, på brödet och höjdaren, över ugnsrostade grönsaker. Välkommen in i köket!

Jag har aldrig testat den på plats i Egypten. Men jag har hört berättelser om brödet som först doppas i olivolja och vidare i det kryddiga nötströet. Jag gillar verkligen idén. Det behövs inte så mycket för att förhöja och göra något nytt, spännande av det enkla.

Principen är att nötter och kryddor rostas för att få mer koncentrerad smak. De krossas lätt och sedan är det klart. Alltihop tar bara ett några minuter.

Recepten är många, proportionerna varierar och kryddorna är inte alltid desamma. Jag har flera varianter och frispelar lite efter lust för dagen. Ibland får den ett sting av chili, ibland plockar jag bort eller lägger till någon krydda.

dukkah-sept17
En enkel frö- och kryddblandning, Dukkah, gör en helt ny rätt av de rostade grönsakerna.
dukkah-sept17
Vi rostar och rostar. Enklaste rätten med grönsaker på plåt, olja och salt är varje dags mat nu i skördetiden. Och det mesta går att ugnsrosta. Satsa friskt och testa nya blandningar.

Vi befinner oss mitt i skördetiden. Fasen vad det växer och svämmar över. Varje dag är en grönsaksdag och något av det enklaste är ugnsrostat. Bara att ansa, skära i bitar och oljedressa innan det åker in i ugnen på 200-225 grader.

Och vet ni, allt går att ugnsrosta. Allt, utom de tunnaste gröna bladen som spenat och mangold. Kålblad som är lite grövre blir däremot fantastiskt.

Det här har blivit ett stående inslag vid middagsbordet en plåt rostat och blandat. Jag skördar ohejdat och blandar respektlöst. Idag blir det rödkål, blomkål, morot, lök och gulbeta. Till detta serveras Dukkah. Var och en strör på efter egen lust. En klick feta- och yogurtröra och ett stekt ägg. Märkvärdigare behöver det inte vara.

Förutom till rostade grönsaker så passar dukkah som sagt till bröd och olja. Prova också att strö den över en sallad. Gör underverk! Eller över ris och klyftpotatis.

Min variant för dagen ser ut såhär:

Dukkah – en nöt och kryddblandning

  • 1 ½ dl hasselnötter
  • ½ dl frö, pumpa och solros
  • 2 msk sesamfrö
  • 2 tsk hel koriander
  • 2 tsk hel spiskummin
  • ½ tsk salt
  • (ev lite chili eller hela fänkålsfrön)

Gör såhär

Lägg i en panna och rosta varsamt tills köket börjar dofta. Ta av från värmen och låt svalna helt. Krossa mer eller mindre fint med mortel. Ibland gör jag ett grövre kross som bjuder på knapriga överraskningar när man äter.

Nötter, frön och kryddor är en härlig kombo. Vi brukar göra egna chilinötter och vill du kika på ett recept så har du en variant här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Svamponara - pastaklassiker i nytappning
Gott med kantareller i potatismoset