Svamponara – pastaklassiker i nytappning

2 oktober, 2017
Kategori:
svamponara-okt17

Svamp idag igen. Det är oemotståndligt. Jag lovade mig själv: Bara en kort hundsväng, och titta rakt fram. Bara stint rakt fram. Men oops så vek jag med blicken och sen var det kört. Och inte gör det egentligen något. Vi gillar ju svamp. Idag serverad i en ombyggd klassisk pastarätt. Jag bjuder på svamponara. Välkommen in i köket!

Tre sorter fick följa med i regnhuvan hem. Trattisar, några gula kantareller och ett gäng svart trumpetsvamp. Svart som natten och stört omöjlig att se tills man hittat en. Då finns det massor. Bra kombination också, de där tre tillsammans. Bra i smak och jämnstekta.

De tar ungefär lika lång tid på sig att släppa ifrån sig vatten och utveckla smak i stekpannan. Svamp behöver verkligen en del tid för att bi riktigt bra.

svamponara-okt17
Pasta svamponara. Klassikern carbonara i en vegoversion med varsamt fräst svamp.

Jag brukar lägga den i varm torr panna så att den ångar av innan det åker i en klick smör. Efter det får svampen ligga en god stund och småfräsa i pannan. Medelvärme blir bra. Det är varsamt brynt vi vill åt. Först nu är det dags för lök och salt. Och till sist kanske något grönt, som idag när det åkte i en näve persilja.

Låter man värmen och minuterna jobba med smaken så kommer den fram. Och den är så komplex att den utan vidare fungerar som ersättning till rättens traditionella ingrediens bacon eller sidfläsk. Om någon famlar i minnet efter pastarätter med sidfläsk så är det pasta carbonara jag menar. Idag alltså i nytappning. Och såhär går det till:

Svamponara

4 pers

 • 400 gr pasta
 • 500 gr svamp, t.ex. kantareller, trattis, trumpetsvamp
 • 1 vitlöksklyfta
 • ½ dl finskuren persilja
 • 1 ½ dl grädde
 • 100 g riven ost, parmesan eller västerbotten
 • svartpeppar
 • 4 äggulor (Vitorna kan du frysa in till nästa marängbak)

Gör såhär

 1. Koka upp rikligt med saltat vatten till pastan. Försök anpassa pastakoket så att det blir klart samtidigt som svampen.
 2. Ansa svampen innan du saltar och steker den länge och varsamt. Skiva vitlöken tunt, rör i den och stek en kort stund. Vänd till sist i persiljan.
 3. Häll av pastavattnet. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och häll på grädden. Rör i osten och ge pastan en generös dos svartpeppar. Lägg snabbt upp på tallrikar och placera en äggula på varje portion att blanda i.

Vill du testa svamp i ett gräddigt och fluffigt potatismos så hittar du det i inlägget här. 

Allt gott! Hälsar Kat : )

Makeover för torra kanelbullar
Dukkah - kryddig smakexplosion