Sju steg mot din perfekta gnocchi

11 februari, 2016
gnocchi

Plötsligt kom jag på det. Där på en trattoria i Italien kände jag igen smaken så väl, men kunde verkligen först inte placera den. Inte så konstigt. Två så olika rätter med vitt skilda ursprung och tillbehör och ändå så lika. Kroppkakor och gnocchi.

Den ena robust och en av ikonerna i svensk husmanskost. Känn doften av lök och rimmat fläsk. De syrliga lingonen till. Den andra lite lättare. Förrättslätt, men ändå rejäl och lite lantlig. Runt den sprider sig istället dofter av örtkryddor och ost.

Bastant huvudrätt eller enklare förrätt. Fantastiskt goda båda. Helt olika men med en grund som är nästan identisk. De bygger helt och hållet på samma grundingredienser, en smidig deg av potatis, mjöl och ägg.

Degen blir smidig och lätt att forma. Arbeta med pottismjjöl så klibbar den inte när du rullar, skär och trycker till med gaffel.
Degen blir smidig och lätt att forma. Arbeta med pottismjjöl så klibbar den inte när du rullar, skär och trycker till med gaffel.

Här idag blir det gnocchi. Och låt oss fokusera på den perfekta degen. Några punkter måste checkas av för att den ska bli mästerlig. Enkelt men viktigt. Till 4 personer behöver du:

 • 1 kg potatis
 • 150 g vetemjöl
 • ½ tsk salt
 • 2 äggulor

7 steg mot magisk gnocchi

 1. Först måste man hitta rätt potatis. En mjölig. Jag tycker att vår vanliga King Edward passar utmärkt för ändamålet.
 2. Potatisen ska kokas, men skala den inte. Koka den försiktigt med skalet på. Den kokar lätt sönder utan skal och kommer då suga åt sig alldeles för mycket vatten. Degen kommer bli kletig istället för mjuk och smidig.
 3. Koka och ställ åt sidan för att svalna. Den ska bara svalna av, inte kylas. Kyler man potatis händer saker med stärkelsen som gör degen svår att arbeta.
 4. Skala och pressa med en potatispress. En bra gnocchideg kan man inte göra på mosad potatis, pressad är bäst. Pressa och blanda ihop med mjöl och äggulor till en bra deg. Knåda inte, vänd ihop och arbeta försiktigt tills den samlar ihop sig till en fin deg. Så fort den håller ihop som en deg är den klar.
 5. Nästa knep handlar om utbakningen. Lättast är att jobba på lätt mjölat bord, men här blir vetemjöl för tungt. Potatismjöl, är perfekt och säkert skulle rismjöl och vara lika bra.
 6. Rulla ut korvar, en och en halv centimeter tjocka och skär i bitar. Och det där räfflade mönstret, måste man? Nix, det går bra ändå. Men den som vill rullar varje liten gnocchibit lätt och trycker sedan till den med en gaffel.
 7. Koka upp rikligt med saltat vatten. Häll i gnocchin och stå bredvid beredd med en hålslev. När de är färdiga flyter de upp till ytan. Ta upp och låt dem rinna av helt kort innan de åker ner i en stekpanna med en blandning av olivolja och smör. Stek till fin färg.
gnocchi, pressad potatis
Potatisen till degen ska kokas, svalna, och pressas innan det är dags att blanda ihop ingredienserna.
gnocchi
Gyllenbrynta små gnocchis med bacon på vildsvin, trattisar, örter och färskriven parmesanost. Mmm, inte dumt!

Till detta kan man servera tomatsås, eller pesto, eller bara en drös färskriven ost och kanske lite örter.

Till mina ficka det idag bli knaprigt vildsvinsbacon, stekta trattisar, timjan och ost. Parmesan för att vi hade en bit. Men det går bra med annan riven ost och lättrökt vildsvin kan bytas mot vanligt bacon. Gärna från en glad gris.

Kanske något att fixa med i helgen. En lagom matlagningsinsats och verkligen supergott! Är det förresten någon annan än jag som anar en kroppkaka i gnocchin?

Närproducerat fredagsmys
Köttbulle på italienska