Köttbulle på italienska

10 februari, 2016

Köttbullar, det är ju lite vår grej. Absolut, men det finns fler som gör anspråk på bästa färsbullen. Och varför inte ta en sväng till Italien och leta upp en köttbullsvariant som kan få hoppa in som ersättare till köttfärssåsen ibland.

Jag gör den på vilt och vill ha en mild smak på färsen, alltså inte för kraftig viltsmak. Därför får det bli vildsvinsfärs. Vildsvin har tvärtemot vad man kan tro en finstämd lite lågmäld smak och är faktiskt det vilt som smakar minst vilt. Det finns det papper på.

I en så kallad sensorisk undersökning där man skulle plocka fram en smakprofil för viltkött upplevdes vildsvinsköttet som det mildaste av olika sorters viltkött som testades. Panelen bestod av en rad kockar och matkunnigt folk. Allt följde vetenskapiga regler och testet resulterade i examensarbetet med namnet ”Hur smakar vilt?”.

Jag har skrivit om det i ett tidigare inlägg och resultatet är rätt spännande, läs gärna mer här.

Min plan för nu är att göra köttbullar, steka för fin yta och smak, och till sist låta dem koka färdigt i tomatsås. Sedan tänker jag servera härligheten till pasta. Så ser vi dem här och där, eller i alla fall här för i Italien tror jag egentligen inte att man äter köttbullar tillsammans med pasta.

Där brukar pastan liksom spela huvudrollen i en rätt medan köttbullar i tomatsås gör det i en annan. Men jag har ju rört till det italienska köket med en ohelig köttfärssås förut på de här sidorna så här kommer en omgång till.

Köttbulle på italienska (4 pers)

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 burkar passerade tomater
  • en nypa chiliflakes
  • en nypa socker
  • salt
  • 500 g färs, bland- eller vildsvinsfärs
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • ½ msk kalvfond
  • ½ citron, rivet skal + saft
  • 1 tsk salt

Gör såhär

  1. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken lätt innan du klickar i tomatpurén. Låt purén fräsa med helt kort innan du häller på tomater och kryddor. Var försiktig med saltet som alltid kan kompletteras på slutet. Låt tomatsåsen småputtra med lock på glänt.
  2. Mixa brödet till smulor. Riv vitlöken. Blanda ingredienserna till färsen. Forma rätt stora köttbullar. Stek dem i olivolja till fin färg innan du försiktigt lägger de i tomatsåsen för att koka färdigt.
  3. Koka pasta. Ta upp köttbullarna ur såsen och blanda såsen med pastan. Servera med köttbullarna och generöst med nyriven parmesan.

Jag blir så nyfiken på om min tes med köttbullar och pasta som en ohelig allians stämmer. Finns det någon italienkännare därute som vet?

Sju steg mot din perfekta gnocchi
Två köttmyter att avliva