Rödbetsjuice med gurkmeja och ingefära

15 september, 2017
Kategori:
rödbetsjuice-sept17

Wow, vilka färger! Hälsan riktigt strålar emot mig när jag häller upp min rödbetsjuice. Den är förstärkt med ingredienser som lovar energi och en frisk höst: färsk ingefära, gurkmeja och äpple. Placebo eller inte? Sak samma. Hösten kan komma! Välkommen in i köket!

Svårt det där med mat sett ur ett hälsoperspektiv. Buden är många om vad vi helst ska stoppa i oss och varför. Ena dagen rubriker som uppmanar oss att äta något och hepp så kommer en dementi. Jag vet allt det där, men ändå, det är en härlig känsla att stoppa i sig något som fått upphöjd hälsostatus.

Och ibland kan jag inte låta bli, utan skapar något ät- eller drickbart med tydlig stämpel: ”Nyttigt!”.

Det finns några nyttigheter som hängt med ett tag. Än har ingen ropat stopp och jag boostar med de här ingredienserna av flera skäl. Man vill ju vara frisk och man vill äta gott.

Kombinationen är inte självklar, en av de mest haussade ingredienserna är gurkmeja. Lite svår smakmässigt tycker jag. Jag kör på pulver som ärligt talat smakar gammalt dammigt vindskontor. Dessutom jordigt på nåt vis och rätt bittert. Men tillsammans med några andra hälsoingredienser funkar den fint.

Äpple och färsk ingefära gör gurkmejans vindskänsla mer intressant än skum och instängd. Sötman i äpplet tar udden av bitterheten och se där nu är vi något på spåret. Till detta adderar jag morot och rödbeta. Båda har en viss sötma och smaker som gör sig utmärkt till de kryddigare ingredienserna. Dessutom nyttiga!

rödbetsjuice-sept17
Rödbeta, morot, gurkmeja, ingefära och äpple. Kanske är kicken och känslan av energi och hälsa placebo, men spelar det någon roll? Jag mår ju bra!
rödbetsjuice-sept17
Samma ingredienser i de båda juicerna. Smaken är lika, men färgerna! Skillnaden är gul- vs rödbeta och gul eller lila morotssort. Häftigt!

Och hur blir det en dryck av det här? Jag måste erkänna att mitt utgångsläge är överlägset eftersom jag har en grym blender som slår det mesta. Man kan stoppa vadsomhelst i den och vips har man en helt slät juice. Lite fusk, men innan den tog plats i köket använde jag stavmixer eller matberedare. Båda funkade.

Och såhär går det till:

Rödbetsjuice 1 stort glas

  • 1 rödbeta, eller gulbeta
  • 1 morot
  • 1 litet äpple
  • 1 tumnagelstor bit färsk ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 ½ dl äppelmust
  • (Och, fast det här är överkurs, om du har tillgång till en probiotisk dryck typ kombucha eller yun så kan du hälla i någon dl)

Gör såhär

  1. Ansa och skär i bitar innan du kör i blender, mixer eller matberedare. Svårare är det inte!

Och det nyttiga då? Hur ska man säkert veta? Det kan man inte, men lite mer information om nyttigheterna i gurkmeja finns vid länken här.  Om ingefärans hälsofördelar berättas det här.

Har du tid att lyssna på radio så finns ett helt program om rödbetor i serien Bergenströms sommarmat. Massor med recept och en intervju med ett par professorer som sett rödbetans hälsofördelar. Avsnittet finns vid länken här.

Och skulle du vara sugen på att testa en grön hälsosmoothie så har du recept på min version här.

Är du nyfiken på probiotiska drycker och kombucha så kan du kika här.

Tills nästa gång. Allt gott! Hälsar Kat : )

Jag säger bara: Äppelmazarinkaka!
Kyckling med 40 vitlöksklyftor