Grön smoothie ger viruset på moppe

15 november, 2016
smoothie grön

En skitdag. I en skitvecka. Hostar och snorar. Mörkret är så mörkt. Kylan så närgången. Min nya fina sjal sticks och det finns inga hajpade doftljus eller mysiga soffhörn i världen som kan matcha allt det dystra. Dags att grabba tag i nödlinan som går via maten och en grön smoothie. Välkommen in i köket!

Jag har en idé om att äta det nära. Närodlat, närplockat och närfångat. Mat som finns runt hörnet. Men jag har några undantag. En handfull råvaror som jag välkomnar utifrån världen. För smak och konsistens. Och dessutom för att de sägs ha så många hälsofördelar.

Alla håller inte med och det här är ingen hälsoblogg, men ibland faller jag handlöst för olika tips om hur man bäst boostar sin virusattackerade lekamen. Därför presenteras här idag en grön smoothie med några av mina favoriter bland råvarorna som fått hälsostämpel.

Först en vända till lotten som fortfarande levererar. Grönkålen är en stolt skönhet och allra bäst är den just nu. Under en dubbel fiberduk lyser persiljan hälsosamt knallgrön. Ett rött äpple behövs och en flaska god äppelmust. Och där har ni grunden till en hälsodryck som snart får tillägg av globala gäster.

Avokado, citron och färsk ingefära. Inga konstigheter utan tre råvaror man knappast behöver specialbeställa. De finns överallt. Men de är inte precis från granngården. Influgna från olika håll runtom i världen och hur det än är med den saken så vill jag inte vara utan.

smoothie, grön
Grönkål, avokado, ingefära, äpple och citron i en grön smoothie. En samlad trupp nyttigheter för att ta strid mot novemberattacken av virus. De har ett stort jobb framför sig, men jag ska se till att fylla på förråden kontinuerligt.

Jag håller alla tummar för ett globalt samarbete råvaror emellan och att de tillsammans ger mina invarderande mikrober på moppe. Kanske finns det en reell sanning i detta. Kanske är det placebo. Jag struntar i vilket. Bättre känns det i alla fall.

Och jag är inte ensam om att hävda nyttan av mina valda ingredienser. Här på land.se har man snackat och puffat för råvaror som gör nytta. Är du nyfiken så finns det länkar att följa för att riktigt gotta dig i hur oerhört välgörande det hela är. Klicka på de blå länkarna så får du veta:

Mer om den nyttiga avokadon här.

Mer om grönkålens fördelar här.

Mer om nyttan av ingefära här.

Mer om citron och hälsa här.

Mer om äpplets hälsofördelar hittar du här.

Hälsovinster är fint, men jag vill också att det ska smaka riktigt bra. Lite sötma skänker äpple och finfin äppelmust, syra bjuder citronen på och ett lovande kraftfullt hälsosting kommer med färsk ingefära. Vacker grön färg och gräsiga toner tillför grönkål och persilja och så till slut den mjuka avrundningen och härlig konsistens från avokado. Och såhär går det till:

Grön smoothie (2 pers)

 • 3 dl äppelmust
 • 1 äpple
 • 1 avokado
 • 2 stjälkar grönkål
 • 1 liten knippa persilja
 • 1 1/2 cm färsk ingefära
 • saften av 1/2 citron

Gör såhär

 1. En bra grön smoothie kräver en maskin. En blender, en stavmixer eller en matberedare. Det behövs snabba knivar för att få till en krämig, len och slät konsistens.
 2. Häll i musten och skär ner äpplet i stora bitar. Skala och kärna ur? Nej faktiskt inte. Det ska finnas nyttigheter att hämta i kärnhuset, men om du vill så ta bort.
 3. Halvera och ta kärnan ur avokadon. Gröp ur fruktköttet med en sked och lägg i behållaren.
 4. Ta bladen från stjälken på grönkålen om du inte har en riktig supermixer som klarar stjälkarna. Lägg i persiljan.
 5. Skala ingefäran och lägg i den innan du pressar i citronen.
 6. Kör maskinen tills du har en vackert grön smoothie  med perfekt konsistens. Drick, njut och känns hur allt det gröna arbetar arbetar för dig och ditt välmående.

 

Hur gör du när vintermörker och virus anfaller? Jag tar tacksamt emot tips för en lite muntrare sista novembervecka. Dela gärna dina bästa idéer i en kommentar. Sitter på plats och svara direkt. Hälsar Kat : )

Pommes de lux - fulmaten blir finkäk
Heta smaker i snabb färswok