Kyckling med 40 vitlöksklyftor

13 september, 2017
Kategori:
40vitloksklyftor-sept17

Kyckling med 40 vitlöksklyftor! Jag vet, det låter helt galet, men är gudomligt gott.  Mild och aromatisk helt utan skärpan man förknippar med rå vitlök.  Fredagsmys i min värld. Ni bara måste prova! Välkommen in i köket!

Och välkommen på en tidsresa! Fredagsmys! Det fanns ju såklart när jag var liten. Visst mös vi inför helgen, men inte under den benämningen och taco, nej skulle inte tro det. Fredag var min pappas dag i köket och han körde alltid samma paradnummer, kyckling med 42 vitlöksklyftor. Han kunde liksom inte nöja sig med den franska klassikern som säger 40 klyftor.

Orimligt mycket kan man tycka, men jag lovar att det här är en mild rätt med mycket smak. Vi åt den på ett tillbakalutat fredagssätt. En stor skärbräda mitt på bordet. I centrum tronade kycklingen med all vitlöken runtom. Där låg också rejäla rostade brödskivor, lätt ugnsrostade tomater och snabbfrästa haricots verts.

Vi bredde vitlökens mjukrostade innehåll på brödet och plockade för oss av det doftande kycklingköttet, tomater och gröna bönor. Ljuvligt gott! Och mycket franskt.

40vitloksklyftor-sept17
Kyckling med 40 vitlöksklyftor låter helt galet, men är en mild och mustig rätt. Den ska göras på en hel kyckling eftersom det blir så ofantligt mycket godare än bara bröstbitar. Stycka är enkelt, följ instruktionerna.

40vitloksklyftor-sept17

All den ettriga smaken som finns i rå vitlök är borta. Och det finns en förklaring. Det är främst värmen som gör det. När temperaturen går upp reagerar olika ämnen i löken och istället för det starka utvecklas umami. Ni vet den femte smaken som nästan har lite köttkaraktär. Den där mustiga och vänligt inbjudande smaken.

Förutom värme så spelar det viss roll hur finfördelad vitlöken är. Vi kör på hela klyftor, pressade hade givit en helt annan karaktär. Jag brukar skala hälften av klyftorna och lägga in resten oskalade.

Ett par ord också om kyckling. Svensk, färsk och ekologisk. Punkt.

Och lite om styckning. Alltför många står handfallna inför en hel kyckling fast det är så enkelt att ta hand om den. I galleriet finns illustrerande bilder och här har ni processen i punkform:

 1. Du behöver en rejäl och vass kniv.Lägg kycklingen med ryggsidan upp. Ta ett stadigt grepp och skär längs ryggbenet. Kniven ska bara gå genom ryggsidan, bröstet ska vara intakt.
 2. Vik upp kycklingen. Det är inte svårt, men var bestämd i ditt handlag.
 3. Kika på bilderna så ser du hur den ska ligga med bröstsidan upp under tillagningen.
 4. Bröstbitarna blir snabbt klara medan låren kan behöva lite längre tid på sig. Eftersom vi vill ha allt klart samtidigt kan du snabba upp processen i låren genom att skära ett par snitt i låren så att värmen kommer åt.

Kyckling med 40 vitlöksklyftor

 • 1 hel kyckling
 • 40 vitlöksklyftor (3 hela vitlökar)
 • några kvistar färsk timjan
 • ett par kvistar färsk rosmarin
 • 2 1/2 msk olivolja + ½ msk soja
 • (ev. en liten skvätt vitt vin, eller fond)

Tillbehör

 • generösa skivor surdegsbröd, levain
 • tomater
 • haricots verts

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär upp kycklingen efter anvisningarna ovan. Salt och peppar på. Lägg i en ugnsform.
 2. Skala hälften av vitlöksklyftorna. Lägg all vitlök på och runt kycklingen. Lägg i kryddorna. Häll på olje/sojablandning och pensla gärna runt den så att den kommer åt överallt.
 3. Sätt in kycklingen och sänk temperaturen till 200 grader 35-45 minuter. Kycklingen ska ha fin färg och vill du testa innertemperaturen så ska den vara 75 grader.
 4. Skär gärna upp fina tomater som du saltar och lägger in bredvid kycklingen de sista 10 minuterna. Vill du ha bönor så kokas de först i ett par minuter. Låt dem rinna av och fräs sedan helt kort i panna. Brödet blir godast rostat eller efter en stund i ugnen.
 5. Vill du ha lite sky till så lägger du upp kyckling och tillbehör på skärbräda eller fat. Häll en liten skvätt vin eller kycklingfond i formen och ställ in några minuter i ugnen. Skeda över fågeln.

 

Till slut några vitlökstips. Tomas Tengby har gjort ett helt radioprogram om vitlök. Riktigt bra med med goda råd och kul kockprat. Du hittar det vid länken här.

Och vill du testa ytterligare ett av mina favoritrecept med vitlök som huvudingrediens så kan du kika på inlägget om Pasta aglio e olio. Hälsar Kat : )

Rödbetsjuice med gurkmeja och ingefära
DIY - Bind en vacker sensommarbukett