Pasta aglio e olio – vitlök och olja på ren svenska

3 juli, 2017
Kategori:
pastapronto-juli17

Pasta aglio e olio. Med vitlök och olja. Det låter simpelt och inte särskilt spännande. Men de är som gjorda för varandra och på bara några få ingredienser lovar jag en pastarätt ingen glömmer. En italiensk klassiker som hållit i en hel evighet. Välkommen in i köket!

Fingertopparna far iväg av sig själva fast förnuftet talar emot. Håll dig undan klyschorna! För sent…kan inte hejda mig. Det är det där om det enkla och det bästa. Det är bara så att jag inte kan sluta förundras över lyckan att något så vardagligt, trivialt kan bli så grymt gott.

Pasta, olivolja, vitlök, persilja, och chili. Känns inte som en rejäl ingredienslista, men de där italienarna vet verkligen vad de gör när det kommer till mat.

pastapronto-juli17
En italiensk klassiker med makalöst mycket smak. Slut ögonen och förflytta dig blixtsnabbt till en livlig bakgata i södra Italien.
pastapronto-juli17
Ingredienslistan ser inte imponerande ut. Kan det verkligen bli något av det här? Och det kan det! Tillsammans bildar de här ingredienserna en makalös kombination som ger många gånger insatsen igen.

Det här är en rätt som ska ätas sekunden efter det att den är klar. Sätt alla vid bordet med gaffeln i högsta hugg. Jag vill ha rikligt med riven, lagrad hårdost till, men det skulle nog många italienare protestera högljutt om de såg. Struntar i det. Det är gott!

Grunden är ett litet antal ingredienser och en enkel beredning. Trots det finns många, många olika men snarlika recept. Jag har min kombination som är nästan identisk med en jag hittade i ett klipp på Youtube. Och här kommer ett tips.

Pasta aglio e olio (2 personer)

 • 250 gram pasta, spagetti eller den aningen bredare bavette
 • 1 dl olivolja
 • 6 vitlöksklyftor
 • 2-3 små torkade chilifrukter, eller motsvarande mängd flakes.
 • 1 dl riktigt finhackad persilja
 • ½ citron
 • salt
 • svartpeppar

Tillbehör

 • färskriven hårdost

Gör såhär

 1. Sätt på en rejäl kastrull med saltat vatten. Koka upp och lägg i pastan. Koka till den är nätt och jämnt färdig.
 2. Skala och skiva vitlöken så tunt du kan. Krossa chilin.
 3. Värm upp oljan i en vid panna. Och ja, mängden är korrekt.  Lägg i vitlöken och var beredd att lyfta pannan från värmen. Vitlöken ska inte brännas, då blir den besk.
 4. Följ efter med chilin som du anpassar efter hur mycket hetta du tycker om. Nu åker pastan i pannan med en aning av kokvattnet. Snabbt i med persiljan och efter några ögonblick pressar du i citronen.
 5. Smaka av med peppar och salt innan du springer in till bordet och serverar genast. Riven ost till, om man törs trotsa traditionen.

 

Italienarna är inte att leka med när det kommer till mat. Ve den som ändrar för mycket i recepten. Det ska vara på ett sätt. Basta! Jag fick en gång den tveksamma äran att laga köttfärssås till en italiensk nonna. Oj, oj inte mycket var som det skulle, men jag tycker själv att jag lyckades utmärkt. Vill du kika på receptet så finns det i inlägget här.

Frågor, idéer, tips och annat matprat är välkommet. Skriv en kommentar så svarar jag. Hälsar Kat : )

Perfekt löskokt ägg!
Ugnsbakad fetaost - snabbmat för veggie