Ugnsbakad fetaost – snabbmat för veggie

1 juli, 2017
ugnsbakadfeta-juni17

Ugnsbakad fetaost är supersnabb veggiemat. Eller veggie? Ost växer inte på träd men de flesta som väljer att äta mindre, eller inget, kött behåller mejeri och ägg i kosten. Grönt lägger man till efter tillgång och lust. Och vem säger nej till snabbt, vällagat och enkelt? Välkommen in i köket!

Vi är flera vegetarianer i familjen. Det är inte svårare att laga vegomat än annat och behovet av snabbt och enkelt följer med vad man än väljer eller väljer bort i dieten. Ugnsbakad fetaost är en räddare i nöden som passar de flesta.

Ost av den här typen, originalet Feta, eller liknande varianter är otroligt användbara. De har lång hållbarhet och jag har alltid minst ett par stycken på lut i kylen. Perfekt sommarmat också. Funkar på macka, i sallad, i paj, på ugnsrostade rotsaker och kort sagt till mycket.

Den brukar ha en rätt rejäl sälta och dessutom en lätt syrlig smak. God kall, precis som den är, men fungerar också alldeles utmärkt att servera värmd. Konsistensen blir mjukare och karaktären blir tydligare när temperaturen går upp. Viktigt är att inte glömma osten i ugnsvärmen för ligger den för länge blir den grynig.

ugnsbakadfeta-juni17
Ugnsbakad fetaost är så enkelt och ibland är känns bara osten direkt från kylen inte tillräckligt. Man vill ha något varmt, men helst utan väntetid. 10 minuter är inte mycket att snacka om och det är så lång tid det tar. Snabbmat!
ugnsbakadfeta-juni17
Något salt och något sött. Syra och umami från osten. Perfekt att kombinera osten med melon eller ett litet ringel av honung.

Vi äter ofta osten som en del i en större måltid, typ middagsbuffé. Kanske finns där ugnsrostad potatis, bönröra och en tomatsallad. Recepten finns vid länkarna. Men ibland serveras den varma osten som en supersnabb lätt måltid bara med riktigt gott bröd, oliver, någon grönsak eller en bit melon.

Melon rekommenderas till. Ostens sälta och sötman i melonen. Riktigt gott! Ett annat sätt att få in lite sött är att ringla en aning honung över. Passar särskilt fint till örtkryddorna timjan och rosmarin.

Och såhär går det till:

Ugnsbakad fetaost

  • 1 fetaost
  • örtkryddor, gärna timjan, rosmarin eller oregano
  • olivolja
  • 1 ark ugnsfolie
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg osten på ett ark ugnsfolie. Lägg på örtkryddor, färska eller torkade. Tänk på att de torkade har kraftigare smak. Ringla över lite olivolja.
  2. Sätt in i ugnen. Efter 10 minuter är det klart.

 

Enklare kan det knappast bli. Har du någon vegetarisk räddningsplanka på vänt i sommarkylen? Undrar Kat : )

Pasta aglio e olio - vitlök och olja på ren svenska
Gissa din sommarsallad