Perfekt löskokt ägg!

6 juli, 2017
Kategori:
löskoktaägg-juli17

Ägg kan verkligen engagera. Ägget är ett livsmedel som omges av dedikerade nördar. Ibland på gränsen till snobbar. Särskilt viktig och känslig är frågan om det löskokta ägget. Det perfekta. Det med en krämig gula och en fast vita. Låt oss bringa reda i metoderna. Välkommen in i köket!

Det sägs att äggkokning ibland fungerar som test av en kock innan anställning. Säkert en myt, men jag har sett Gordon Ramsay obarmhärtigt läxa upp kockar som misslyckats. Och jag vet inte, men kanske säger det perfekt löskokta ägget något om känslan för matlagning.

löskoktaägg-juli17
Så enkelt och fulländat. Ett perfekt löskokt ägg och rostat bröd att doppa i. Ägget kokar du på specialvis som ger samma fina resultat varje gång.

Perfekt förresten? Vad är det? Säkert inte samma för dig, som för mig, som för Gordon. Men låt oss utgå från att det handlar om ett ägg som har just en krämig gula som gränsar till en fast vita. Hur gör man då?

Det finns några parametrar att ta hänsyn till.

 • För det första äggets storlek. De säljs i olika storlekar, men ser du till att hålla dig till samma varje gång ökar chansen att lyckas.
 • För det andra äggets temperatur. Tar du det från kylskåpet? Bättre av flera skäl att förvara det i rumstemperatur om du inte är en lågförbrukare som kommer att ha dem stående länge. I affären står äggen ute och datumet med bäst-före utgår från rumstemp. Det sätts efter värpdagen + 28 dagar. I kyl håller äggen längre.
 • I kylen finns risk att äggen tar till sig smak från andra livsmedel. Ett rumstempererat ägg spricker heller inte lika lätt när det kokas.  Dessutom är de snygga.
 • Det spelar också roll hur mycket vatten du har i kastrullen och självklart om du lägger ägget i kallt eller i kokande vatten.
 • Till sist tiden. Som bland de riktigt insatta kan diffa på sekunder.
 • Vissa säger att höjden över havet har betydelse och kanske det, men där har min gräns för äggnörderi passerats.

Vi utgår från ett rumstempererat ägg som väger 60-63 gram.

Vanligaste sättet är att lägga ner ägget i kallt vatten. Koka upp och sjuda 4 ½ minut. Eller att lägga ner ägget i kokande vatten och sjuda i 8 minuter.

Ner i sjudande vatten är säkert eftersom det då inte spelar någon roll hur stor kastrullen är. Utgångstemperaturen är ju alltid densamma. Å andra sidan kan det finnas en sprickrisk. Tipset är att inte stormkoka och att försiktigt förpassa ägget ner i vattnet på en sked.

Och det kan vara bra att veta att stora ägg spricker lättare än små. Skalet är helt enkelt tunnare.

Nå, nu kommer äggnyheten. I alla fall nytt för mig. Sprickrisken är betydligt mindre och resultatet..Perfekt!

Perfekt löskokt ägg

 • 1 rumstempererat ägg 60-63 gram, eller så många du vill

Gör såhär

 1. Ta ett kokkärl. Kastrull, gryta eller annat med lock. Fyll med ett vattendjup på 1,4 cm. Ha, ja det är bäst att följa råden. Eller så freestylar du och kör på ett ungefär. Funkar säkert.
 2. Förbered en timer på 6 minuter och 30 sekunder. Koka upp vattnet och lägg varsamt i ägget. Sätt på ett lock. Och fort nu, tryck igång timern.
 3. När timern plingar tar du genast upp ägget och lägger det i kallt vatten 45 sekunder.
 4. Skala varsamt och njut till exempel med gott rostat bröd som doppas i gulan.  Gudomlig frukostmat som går under namnet ”Toasted soldiers”.

 

Är ägget svårskalat? Förmodligen är det superfärskt. En vecka efter värpning går det lättare. Har ägget två gulor? Det är de unga hönorna som precis börjat värpa som ibland ger två gulor.

Hursomhelst så är ägg riktig supermat. Det är ett av få livsmedel som fungerar som enda näringskälla under lång tid. I alla fall för kycklingar.

Äggtips någon? Skriv en kommentar så nördar vi lite mer. Hälsar Kat : )

Kallpressad rapsolja - flytande guld!
Pasta aglio e olio - vitlök och olja på ren svenska