Kallpressad rapsolja – flytande guld!

9 juli, 2017
sänkdalensraps-juli17

Oftast kör man bara förbi. Gyllengula, lysande fält. Prova att stanna nästa gång. Ta en paus, sträck på benen och stå en stund i kanten av allt det gula. Känn doften och lyssna till binas intensiva arbete.  Finns det någon lokal producent med gårdsbutik? Sväng in och införskaffa en flaska kallpressad rapsolja. Flytande guld! Välkommen in i köket!

Vi startar semestern runt knuten. Och planen är riktigt god mat.  Med en ny app i mobilen har jag järnkoll på mathantverkarna inom en rimlig dagstursradie. De är många. Och nu får de besök. Jag tänker utforska det småskaliga matlandet med start här i Östergötland. Sen går färden vidare norr- och söderut.

Idag handlar det om flytande guld. Kallpressad rapsolja! Landets närproducerade gourmetolja.

sänkdalensraps-juli17
Kallpressad rapsolja äter jag allra helst utan uppvärmning. Smakerna kommer till sin rätt när den droppas över knapriga precis skördade grönsaker, när jag doppas en nykokt potatis i eller tillsammans med brynt smör och bröd!
sänkdalensraps-juli17
Så gult att man blir bländad. Och har ni känt doften? Stanna en stund, vila ögat i allt det gula, sniffa och lyssna till binas arbete. Svensk sommar!

Ofta pratas det matolja. Och det är klart att ett livsmedel som vi alla använder så gott som varje dag ska få uppmärksamhet. Smakaspekten och hälsoaspekten. Fokus har legat på olivolja, men nu börjar rapsoljan ta plats. Och den står sig väl i en jämförelse.

Välgörande Omega 3 och långkedjade fleromättade fettsyror, check, check. Bra grejer och alldeles särskilt bra är det förstås om det hela serveras med märkningen ekologiskt. Men allra viktigast för mig är trots allt smaken.

Sänkdalen, gården jag besöker på Vikbolandet är pionjärer. Eko sedan 70-talet. Och jag älskar beskrivningen av oljeproduktionen. Rapsen odlas och pressas på gården, oljan får stå och rinna av för att fyllas på flaska. Rakt upp och ner, inga konstigheter.

Och när vi står hemma i köket igen med varsin sked med några av de gyllne dropparna hörs nöjda suckar. Det här är så gott. Rent och grönt i smaken. Milt och distinkt. Jag känner en äppelton, någon annan doft av nyklippt gräs.

Jag läser att kallpressad rapsolja kan användas i bakning, men nej jag vill ha den ouppvärmd som den är. I alla fall idag. Vi gör en liten plockmiddag med kallpressad rapsolja som huvudtema. Och det här dukade vi upp:

Tema kallpressad rapsolja – en plockmiddag

  • Jag tog en tur på lotten och hämtade den vackraste lilla kålrabbin, ett par krispiga gurkor, morötter och sockerärtor. Vi skivade tunt och ringlade rapsoljan över. Örtsalt till.
  • Den första vitlöken drogs upp! Jag skivade en tjockisklyfta supertunt, skar små ringar av lite gräslök, repade blad från ett par kvistar timjan och finhackade en bit chili. Detta fick samsas i en skål med hälften kallpressad rapsolja och hälften lättbrynt smör. Surdegsbaguette att doppa i.
  • Nykokt färskpotatis och massor med dill. Doppa i rapsolja salta lätt och ät. Ta en till!
  • På bordet stod också några goda ostar och ett litet fat med lufttorkad skinka.

Riktigt bra kallpressad rapsolja är verkligen en smakupplevelse. Kanske har du en producent i närheten? Ibland vet man inte riktigt vad som finns i krokarna. Och ännu mindre om man är på resa i nya trakter

Jag kan verkligen rekommendera att ladda ner gratisappen från Eldrimner och kolla in dina närmaste mathantverkare. Där finns allt du kan önska, nyproducerat och förädlat. Grönsaker, bär, kött, fisk, bageri, mejeri och så vidare.

Är du mathantverkare som önskar besök eller vet du någon som gör något exeptionellt bra. Dela gärna i en kommentar. Hälsar Kat :

Kombucha del 1 - trendig hälsodryck
Perfekt löskokt ägg!