DIY – Bind en vacker sensommarbukett

10 september, 2017
Kategori:
sensommarbukett-sept17

De tar sats och blommar som tokar. Mina lotter sprakar av sommarblommor som ger allt innan kylan kommer. Och jag plockar. Och plockar. Sensommarbuketterna som pryder matbordet är kanske de allra vackraste. Jag binder dem för att få till rätt form. Inte svårt alls. Vill du veta hur? Välkommen in i köket!

Igen stannar jag upp där bland prakten och häpnar. Allt detta ur en handfull frö! Så många färger och former. Jag frossar och plockar in stora yviga buketter som gör att den första höstkänningen inte känns så farlig.

Älskar de där lite slarviga, sprakande färgklickarna, men ibland är det roligt att organisera. En noggrant bunden bukett kan verkligen bli en del av inredningen. Och så roligt att ge bort!

sensommarbukett-sept17
Åh vad det blommar! Växterna tar sats och ger allt innan kylan kommer. Jag plockar in och hittar vackra och oväntade färgkombinationer. Cerise och guldbrun..hade jag ingen aning om.

Blomsterbinderi är ett helt yrke, men de grundläggande principerna är enkla att praktisera. Och såhär går det till.

Bind en vacker sensommarbukett

  1. Mitt första tips är att titta noga. Fundera över blommornas färg och form. Vad passar ihop? Jag blir ofta förvånad när jag upptäcker kombinationer jag inte trott på i teorin. Gulbrun solros och cerise rosenvial?  Jag hade sagt nej om jag fått frågan utan att se. Men det blev så vackert eftersom jag hittade en hel rad blommor som byggde färgbroar och band ihop de två ytterligheterna. Till exempel en mörk sommarvädd och en hög verbena. Det gäller att titta noga och se detaljerna som håller samman.
  2. Förutom blommorna kommer du behöva ett snöre eller en bit bast och en riktigt vass kniv.
  3. När mina plockade blomster hamnat i köket börjar jag med att sortera dem genom att lägga var sort för sig.
  4. Rensa bort blad från nedre delen av stjälkarna. Dels för att det ska bli lätt att hålla i dem när du sätter ihop buketten men också för att blad under vattenytan i vasen snabbt ruttnar.
  5. Börja din bukett med en stadig mittblomma. Gärna med en rak stjälk. Jag som är högerhänt håller den i vänster hand för att kunna jobba med höger. (Se bild nedan.)
  6. Sedan fortsätter du med en blomma i taget. Tricket är att lägga alla stjälkarna åt samma håll. Högerhänta arbetar från vänster till höger. (Se bild nedan) Då håller de sig på plats och låser liksom fast varandra allteftersom du lägger på fler.  Ta dem i en ordning som passar dig. Vackert är subjektivt. Det finns inget rätt eller fel.
  7. Håll hela tiden buketten stadigt i en hand och lägg till med den andra. Se till att alla blommorna hamnar på samma höjd eller låt någon sort sticka upp. I buketten jag gjorde här lät jag verbena, blodtopp och rosenvialens slingor höja sig över de andra.
  8. När du är nöjd med din bukett tar du ett snöre och drar åt just här du hållit din hand. Sträva efter att hålla kvar greppet. Lägger du ifrån dig buketten kommer den att förlora formen du skapat. Ligger alla stjälkarna rätt har de tillsammans bildat liksom en spiral och ingen kommer att brytas när du binder om snöret. Korsade stjälkar går lätt av.
  9. Ta en vass kniv och skär av stjälkarna.  (Se bild nedan) Sätt genast i vatten. Och byt vatten ofta för att hålla buketten fräsch länge.
sensommarbukett-sept17
Bind din bukett för att få färger och former precis där du vill ha dem. Det är lättare än man kan tro. tricket är att alltid lägga stjälkarna åt samma håll.
sensommarbukett-sept17
Buketten är bunden genom att alla stjälkarna är ditlagda från vänster till höger. Buketten blir stadig och det finns inga stjälkar som korsar varandra vilket gör att snöret kan dras åt utan att stjälkar bryts av.  Jämna till stjälkarna genom att skära av dem med en vass kniv.

Vi har ännu mycket blomning och många skördeveckor framför oss med massor av chanser att plocka ihop och binda fina buketter. Börja nu genast! Hälsar Kat : )

Kyckling med 40 vitlöksklyftor
Squashfritters - en vardagssuccé