Squashkaka – mandelstinn och glutenfri

2 september, 2017
Kategori:
squashkaka-sept17

Vi har alla gjort det. Vänt andra sidan till och vips har squashen blivit stor som ett spädbarn och inte alls längre primörspröd. Ingen fara de där små monstren har en given plats härhemma. Jag har flera knep på lut och idag är det dags för squashkaka. Välkommen in i köket!

Det här mina damer och herrar är en utmaning. Det är kakdags och jag är den jag är. Egentligen ingen sockerbagare alls.  Brukar göra en finfin variant på vetemjöl, men idag sätts jag ytterligare på prov. Vi får gäster och jag har plötsligt en glutenallergiker vid bordet.

Smart då kanske att välja något obakat, men jag vill att alla rätterna ska ha inslag av nyskördat och då ligger den där squashkakan nära till hands.  Det får bli ett test och ett kollage av andra recept. Jag lånar helt enkelt idéer från kakor som redan finns och komponerar en ny.

Minns ni kronans kaka? Klassikern med mandelmjöl och potatis. Visst borde man kunna byta potatisen mot squash? Och lite äpple kanske för smaken? Squash är ju trots allt inte så smakstarkt.

Jag lånar vidare från morotskakan och där har ni den till slut, min glutenfria squashkaka med frosting och allt.

squashkaka-sept17
Squashkaka gjord på ett recept med lån. Mandelmjölet kommer från kronans kaka. Frosting och de kryddiga kryddorna från morotskakan.
squashkaka-sept17
Riv squashen på rivjärnets grova sida. Låt den minst femton minuter innan du kramar ut så mycket som möjligt av vätskan i den.

Squash förresten. Det är naturligtvis samma sak som zuccini, som qourgette. Skillnaden är ingen annan än språklig. Squash är ordvarianten som används i engelskspråkiga länder, zuccini är italienska och courgette säger man i Frankrike. Annars är det precis samma grönsak man pratar om.

Växer gör den ohämmat var man än är och fort går det. Hur noga jag än är så ligger där plötsligt en gigant som inte passar för finlir. Men inte gör det något. Jag har ett antal recept som passar de här bjässarna.

Squashkaka – glutenfri

 • 300 g squash
 • 3 ägg
 • 2 dl socker
 • 125 g mandelmjöl
 • ½ dl grovhackad mandel
 • 2 ½ tsk mald kanel
 • 1 ½ tsk grovkrossad kardemumma
 • 100 gr rumsvarmt, mjukt smör
 • 1 äpple

Frosting

 • 75 g rumsvarmt smör
 • 150 g philadelphiaost
 • 3 dl florsocker

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv squashen på rivjärnets grova sida. Låt stå en stund och pressa sedan ut så mycket som möjligt av vätskan.
 2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dem i äggblandningen tillsammans med det mjuka smöret
 3. Riv äpplet grovt och blanda det i smeten.  Smörj en form med avtagbar kant. Jag ”bröade” sedan med mandelmjöl.
 4. Grädda i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan frostingen breds på.
 5. Vispa rumsvarmt smör, philadelphiaost och siktat florsocker några minuter tills det får en fin konsistens. Bred lite slarvigt över den helt avsvalnade kakan. Låt gärna kakan vila i kyl någon timma före servering så sätter den sig.  Strö, eventuellt över lite fint flisad mandel.

Kakan blir saftig av squashen och kanongod. Lite mer dessert än plain kaka. Äppelinslaget gav en aning syra och nymortlad kardemumma tillsammans med kanel är alltid underbart.

Såhär i efterhand funderar jag om det fattades något som band ihop kakan något mer. Mandelmjöl binder inte så bra. Den är ju inte tänkt som en kaka att hålla i handen utan ska ätas med sked, men ändå.  Kanske skulle det i lite potatismjöl eller maizena för att få den något stadigare? En matsked, eller en halv? Vad tror ni?

Undrar Kat : )

DIY - Bind en vacker sensommarbukett
Moussaka med hela tjocka släkten