Räksallad i tunnbrödswrap – en mellovinnare

7 mars, 2019
Kategori:
skogtillbord- räkmacka-mars19

Räksallad i tunnbrödswrap, en räkmacka med stil. En sorts festmåltid i vardagligt format. Perfekt att rulla ihop och käka i soffhörnet. Till mellofinalen kanske!? Välkommen in i köket!

Fortfarande är vattnen kalla och det är räkornas bästa tid. Tid för färska att skala själv. Definitivt de allra godaste. Ofta räcker det så. I alla fall härhemma är den vanligaste serveringen helt enkelt en stor skål fina räkor med citroner i halvor, en god majonnäs och lite tabasco. Bröd bredvid och inget mer.

Men visst blir det en och annan räkmacka också. Rätt många faktiskt och mina tips för att få till en riktigt bra är: en god sås, gärna majonnäslik och ägg. Rivet ägg! Det ger en matig, krämig känsla, fast ändå lätt. Dessutom ska det till krispiga grönsaker. Sallad och annat grönt ska visa upp ett friskt motstånd. Inga konstigheter utan bara bra råvaror.

skogtillbord- räkmacka-mars19
Rivet ägg och hemgjord majonnäs. Två enkla ingredienser som verkligen höjer och förgyller din räkmacka. Räkmackan i mitten hittar du recept på i länken nedan.

Att göra egen majonnäs är så mycket enklare än många tror. Och snabbare. 15 sekunder tar det med hjälp av en stavmixer. Fusk säger någon, men vadå. Vi blindtestade handslagen och den gjord i mixer och skillnaden? Ingen alls. Recept hittar du i inlägget vid länken här. Det handlar om en annan variant på räkmacka och innehåller allt du behöver veta om majonnäs-tillverkning.

Men nu till min räksallad i tunnbrödswrap. Och såhär går det till:

Räksallad i tunnbrödswrap

4 personer

  • 1 kg färska räkor med skal
  • 4 tunnbröd
  • 1 liten fänkål
  • ½ gurka
  • 1 salladshuvud, gärna little gem
  • 70 g babyspenat
  • 3 hårdkokta ägg
  • dill
  • gräslök
  • kryddkrasse

Nobissås

  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • ½ tsk salt
  • 2 dl rapsolja
  • 1 liten vitlöksklyfta

Gör såhär

  1. Börja med såsen. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner ägget och låt koka på pricken 3 minuter. Ta upp och kyl i vatten.
  2. Skrapa ner ägget i behållaren till en stavmixer. Lägg i senap, vinäger och salt. Häll försiktigt i oljan samtidigt som du mixar. Såsen ska bli vit och fluffig. Riv i vitlöken.
  3. Skala räkorna och spara skalen till fond. Frys in om du inte hinner direkt.
  4. Halvera och finskiva fänkålen. Skär gurkan i långa stavar. Lägg fänkål och gurka tillsammans med det bladgröna i en sträng mitt på var och ett av bröden.
  5. Skala äggen som ska vara kylda och riv dem på ett järn. Det låter fel, men blir jättebra. Fördela rivet över grönsakerna. Lägg på räkorna.
  6. Skär, klipp och strö över det kryddgröna, ta så mycket du vill. Ringla över sås och rulla ihop till en fast rulle.

 

Och till dig som istället vill göra en supergod wrap med varmrökt lax kan jag tipsa om inlägget här. Biffmacka? Ok, då klickar du på länken här. Eller på inlägget om macka med biff och bearnaisesås här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Korvtopping till alla korvars dag
Semmelkladdkaka - i sista stund