Räkmacka med twist

9 februari, 2018
skogtillbord-räkmacka-feb18

Vi befinner oss i räkans bästa tid. Nu är den som godast i kombination med billigast. Hur bra är inte det? Vi räkfrossar, ofta bara med en generös skål färska räkor, varsin citron och några droppar tabasco, men idag vill jag lite mer. Det blir räkmacka med en twist. Välkommen in i köket!

Har ni tänkt på att ett och samma livsmedel kan upplevas helt olika beroende på hur det presenteras? Det kan handla om hur det skärs upp, i små tärningar eller rejäla stavar. Tillagningen kan vara exakt helt densamma, men ändå är skillnaden stor.

Den här räkmackan är ett exempel och råvaran som kommer att förändra scenen är ett enkelt hårdkokt ägg. Samma ägg i en oväntad form känns verkligen som en nyhet.

Ägget ska hårdkokas och kylas för att sedan finrivas. Just precis, fram med rivjärnet och riv en fluffig hög av ägget. En liten förändring som ger en helt ny karaktär.

skogtillbord-räkmacka-feb18
En räkmacka är inget för knusslare. Det ska vara generöst med färska, nyskalade räkor och en oängslig klick citrondoftande majonnäs.
skogtillbord-räkmacka-feb18
Ett vanligt hårdkokt ägg får en helt annan karaktär om det serveras som en finriven liten driva på räkmackan.

Den här lilla twisten är användbar till mycket. Tänk en hög rivet ägg på den kokta fisken med en liten sky brynt smör. Prova den på nykokt spenat, ugnsrostade morötter, till rödbetor och pepparrot, på en knäckemacka eller ja, ni kan säkert vidareutveckla det där själva.

Riktigt gott är det  hursomhelst och här har ni min enkla, men aningen annorlunda räkmacka.

Räkmacka med rivet ägg

4 personer

 • 3 -4 ägg
 • 1 kg färska oskalade räkor, (600 g skalade)
 • dill
 • gräslök
 • sallat, gärna min favorit little gem
 • 4 brödskivor, gärna surdeg

Citronmajonnäs

 • 1 ägg
 • 2 tsk dijonsenap (eller mer om du gillar smaken)
 • ½ tsk salt
 • 2 ½ dl rapsolja
 •  1 citron

Gör såhär

 1. Vi börjar med majonnäsen som blir allra bäst med hjälp av en stavmixer. En av de köksmaskiner som jag verkligen har glädje av. Satsen är stor, men majonnäsen går fint att spara i kyl fyra, fem dagar.
 2. Alla ingredienserna måste ha samma temperatur. Knäck ägget i stavmixerns behållare. Lägg i senap och salt innan du häller på oljan, allt på en gång. Sätt mixerstaven i behållarens botten, kör igång och dra staven sakta uppåt. På bara några få sekunder är majonnäsen klar.
 3. Smaksätt med några droppar citron och lite finrivet citronskal. Kanske lite extra salt också, du känner efter och bestämmer.
 4. Hårdkoka äggen, men blåkoka dem inte. Kyl i kallt vatten.
 5. Skala räkorna. Plocka små fina vippor av dillen. Finhacka gräslöken.
 6. Skala de kalla äggen och riv dem på järnets fina sida.
 7. Rosta bröden och montera mackorna. Sallatsblad i botten, sedan räkorna. Över dem en driva av det rivna ägget och en generös klick majonnäs. Sist det gröna, dill och gräslök.
 8. Servera snabbt som ögat, räkmackan är allra bäst precis nygjord.

 

Passa på nu att verkligen frossa i färska räkor. Vill du kika på ett räkrecept med en asiatisk touch så klicka på blå länken här.

Hacka lök - liten skola
Ghee - rena guldet i matlagningen