Hacka lök – liten skola

12 februari, 2018
skogtillbord-lökhack-feb18

Inget av alla mina konststycken väcker så mycket beundran som mitt lökhackande. Märkligt kan man tycka att inte alla är virtuoser när det är den vardagligaste av alla sysslor. Slå upp en kokbok och nästan alla recept kommer inledas med: ”Hacka en gul lök.” Jamen, då gör vi väl det. Välkommen in i köket!

Skärpan i löken och de smärtsamma ångorna är del i lökens försvarssystem. Ät inte upp mig! Jag vet inte hur löken tillfrågats, men förmodar att slutsatsen är att lökar som inte hållit den kemiska garden högt och producerat irriterande ämnen helt enkelt aldrig fått chans att bli fler. De har slukats före fortplantning och frösättning.

Säkert får vi aldrig veta men bortsett från det så finns det gott om kunskap och erfarenhet i det praktiska tillvägagångssättet. Hur man bäst hanterar en lök och hackandet helt enkelt.

Kyld lök, vass kniv och god ventilation är goda förutsättningar för att minimera tårarna.

Viktigare är, tycker i alla fall jag, att göra det bästa för smaken och då är prio ett att hacka löken så nära inpå användning som möjligt. Får det råa hacket ligga kan det bli beskt och få alla möjliga trista bismaker.

Matberedare är praktiskt, men inte för att hacka lök. Inte om ni frågar mig. Det råder delade meningar, men jag har flera gånger smakat maskinhackad bitter lök. Nej, handkraft gäller och nyslipad kniv.

Att hacka snabbt för hand är imponerande, men det blir inte godare. Bättre ta det lugnt och såhär går det till:

Hacka lök – liten skola

  1. Skala och halvera löken. Skär ändarna av den, men behåll rotdelen som håller ihop löken. Skär vertikala snitt uppifrån och ner, men skiva inte rakt över hela utan skär bara fram till roten så att löken fortfarande håller ihop.
  2. Skär ett, eller ett par, liggande snitt in mot roten.
  3. Skär rakt över till fina små tärningar.
skogtillbord-lökhack-feb18
Skala och halvera löken. Skär ändarna av den, men behåll rotdelen som håller ihop löken. Skär vertikala snitt uppifrån och ner, men skiva inte rakt över hela utan skär bara fram till roten så att löken fortfarande håller ihop.
skogtillbord-lökhack-feb18
Skär ett, eller ett par, liggande snitt in mot roten.
skogtillbord-lökhack-feb18
Skär rakt över till fina små tärningar.

Recept med hackad lök finns det hur många som helst på bloggen, men låt mig ge er ett riktigt bra recepttips med lök i centrum. Hackad lök är en av de viktigaste ingredienserna i en sofritto. Den heliga treenigheten, lök, morot och selleri. Grunden till en riktigt god gryta. Läs gärna mer om sofritton i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ärtskott - så odlar du på fönsterbrädan
Räkmacka med twist