Räkfrossa – asiatisk räksallad

6 januari, 2018
Kategori:
asiatiskräksallad-jan18

Räkfrossa! Deras bästa tid är nu. Vi äter gärna räkor på sommaren, men det är nu de toppar i kvalitet. Jag fixar en snabb förrätt till helgfesten. Asiatiska smaken som sätter sprätt på oxveckorna. Välkommen in i köket!

Det finns verkligen en poäng i att satsa på råvaror i säsong. Det mesta kan man få tag på närsomhelst, men hur bra är det? Räkorna i juli? Nej, räkor är bäst på vintern det är inte mycket att göra åt. Sånt är räklivet. Punkt slut.

Därför mina damer och herrar är det dags att frossa. Det blir lätt, snabbt och jajamen hälsosamt som bara den. Räkor har så mycket av det många trånar efter just nu. Lyssna på det här: 100 g räkor innehåller 18 g protein, 0,8 gram fett och 0,8 gram kolhydrater.

Siffror som lämnas fria för tolkning bedömning. I mina öron låter det bra särskilt med tillägg om viktiga mineraler och begärliga vitaminer som den med stort D.

asiatiskräksallad-jan18
Lätt asiatisk räksallad nu när de är som allra bäst. Räkor är vintermat så varför inte göra räkfrossa till ett januarinöje!

Men, det här är ingen hälsoblogg. Här handlar det om bra smaker, och där har räkan en given position. Den platsar som ingrediens i många rätter. I de svala, lätta, smårätterna eller i lite tyngre ambitiöst tillredda gräddiga kreationer.

Det finns en sak räkor absolut inte fixar och det är för mycket värme. Varning här. På ett ögonblick är de förvandlade från saftiga, underbara smakexplosioner till hopplöst sega och trista. Därför detta råd: Räkor i varma rätter ska läggas i precis på slutet av tillagningen.

Här blir det en förrätt utan värme, hetta saknas dock inte eftersom det blir asiatiskt och smakrikt. Jag tillsätter chili och ingefära, två ingredienser som kan tas bort helt eller minimeras. Du gör som du vill.

Det här är en liten rätt, tänkt som något att äta före annat. En förrätt helt enkelt. Och såhär går det till:

Asiatisk räksallad

4 personer

 • 400 g färska räkor
 • ¼ gurka
 • 2 salladslökar
 • färsk koriander
 • 8 sallatsblad, gärna little gem

Dressing

 • 1 msk pressad lime
 • ½ msk sesamolja
 • ½ msk soja
 • 2 tsk fint hackad schalottenlök
 • 1 tsk fint hackad ingefära
 • 1 tsk finhackad färsk chili

Tillbehör

 • majonnäs, gärna hemmagjord, se receptlänk till 15-sekundersmajjo nedan.

Gör såhär

 1. Skala räkorna. Ungefär 30 procent av vikten försvinner med skalen. Skär gurkan i fina små tärningar. Skiva salladslöken tunt. Plocka blad av koriandern och skär stjälkarna fint. Blanda varsamt ihop räkor, gurka, lök och koriander.
 2. Rör hop ingredienserna till dressingen och häll den över räkblandningen. Fördelablandningen i sallatsbladen. Lägg en klick majonnäs i varje blad. Servera genast. Sallat i sällskap med lime blir snart trist så skynda till bordet.

Enklare kan det inte bli. Och till den som tycker att egen majonnäs är överkurs och orimligt kan jag bara säga att det är så mycket enklare än du någonsin kan tro. Lite magi faktiskt. Länken till majjo-receptet har du här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Chili sin carne - vegogryta för alla
Crab roll - nyårsnattamat