Majonnäs – gör din egen på 15 sekunder

23 mars, 2016
majonnäs

Majonnäs är verkligen en av grunderna. De där man absolut ska kunna om man vill påstå att man kan det allra minsta om matlagning. Jag vet hur det ska vara, men gör på ett helt annat sätt. Varför krångla till det. Fusk? Nix, tycker jag inte alls. Den här är gjord på äkta vara och blir verkligen kanonbra.

Majonnäs har lite dåligt rykte, eller hur? Och ändå älskar vi den. Den är fet absolut, men man måste ju inte äta så mycket. Och gör man den själv finns inga skumma ingredienser inblandade. Olja, ägg, senap, citron och salt. Det är allt.

Om man inte vill smaksätta förstås. Majonnäs passar till mycket. Prova med vitlök, lime, pepparrot, chili, curry, örtkryddor, dill, eller gräslök . Den passar till fänkål, till gurka till äpple….och, ja sådär kan man fortsätta i evigheter.

majonnäs, galleri
En av det kalla kökets grundsåser. Och den återkommer hela tiden, överallt. Lätt att smaksätta, enkel att göra och fantastiskt god.

Majonnäs är en lite knepig så kallad emulsionssås, med ingredienser som egentligen har svårt att förena sig. Min bygger på olja och citron. För att det ska bli en krämig sås av de tu behövs något som binder ihop dem till exempel senap eller/och ägg som har samma förmåga.

Att slå en majonnäs på det klassiska sättet innebär att man i en skål med bland annat äggulor och senap långsamt häller en tunn stråle olja och vispar kraftigt för hand. Det finns en risk att såsen spricker. Det vill säga skär sig. Och innan jag hittade en variant på ursprungsreceptet hade jag ett och annat majonnästillbud. Men inte längre.

Nuförtiden gör jag på ett annat sätt. Det som krävs är en mixerstav och en smal behållare. Förslagsvis den som följer med staven när man köper den. Dessutom ska ingredienserna ha samma temperatur. I övrigt inget. Processen tar 15 sekunder och såsen blir lysande bra. Alltid.

Och såhär går det till:

15-sekunders majonnäs

  • 1 ägg
  • 1 msk fransk senap
  • ½ tsk salt
  • 1-2 msk citron
  • 2 ½ dl rapsolja

Gör såhär

  1. Lägg alla ingredienserna i behållaren till en mixerstav. Sätt ner staven i behållarens botten. Kör igång och dra staven långsamt uppåt. Såsen ska vara blank och tjock. Och, ja svårare än såhär är det faktiskt inte.
Påsksteken den vilda versionen
Påskens pavlova med skogsbär