Påskens pavlova med skogsbär

19 mars, 2016
pavlova, skogsbär

Här kommer mer sötsaker från en sockerbagare med humör. Ha, ni skulle hört min man när jag började plocka fram ingredienser inför dagens fotografering. Han såg sockerpåsen och suckade djupt: ”Åh, nej!” Skälet är att jag och socker…vi är liksom inte helt kompatibla.

Jag tycker verkligen att sötsaker är svårt. Är det bara jag eller? Det är något med det söta som inte vill sig. Ge mig vad som helst annat i köket, precis vadsomhelst, och jag fixar det galant, men socker…jag vet inte.

Det är sockerstinna saker och konsistens, man vispar för mycket eller för lite. Temperaturen blir fel och allt rinner fast det borde tjockna eller tvärtom. Ofta blir jag uppriktigt  sagt rätt sur, det är bara att erkänna och be alla inblandade om ursäkt.

Nu var det inte så illa just idag eftersom det handlar om pavlova. Och tadaa, det klarar jag nästan alltid utan att bära mig åt. Och det är väl tur att det finns några paradnummer som kan avsluta till exempel en påskbuffé på ett värdigt sätt.

Min andra femetta när det kommer till påskdesserter är fluffig äggtoddy och tänk vilken fullkomlig lyckträff det är att de passar så bra ihop. Inte på samma dag då kanske, men den ena innehåller äggulor och den andra äggvitor.

Hela ägget används om än vid olika tillfällen. Och ännu bättre är det att äggvitorna blir mer lätthanterliga av att vila ett par dagar i kylen. Då dunstar lite vätska och marängerna blir jättefina. Ingen brådska mellan efterrätterna alltså.

pavlova galleri
Ett kras när man bryter ytan och lite seg i mitten. Precis så vill jag ha marängen. Rårörda skogsbär, glass, grädde och mer bär. Gott! Och en bra uppdelning med äggtoddy på äggulor ena dagen och äggvitorna till maräng en annan. Stor utdelning på bara ägg och socker rätt och slätt.

Heder åt pavlovan som blir precis som jag önskat och tänkt. Marängen knaprig utanpå med ett segt innehåll, de lätt syrliga rårörda bären, den svala glassen, grädden och de färska bären som verkligen kröner skapelsen. Exakt så som jag vill ha den! Och kanske är det så att marängen absolut inte får ha några sprickor? Jag vet inte. Men jag vet att det inte stör mig ett endaste dugg!

Jag skämdes verkligen när P och barnen tveksamt och försiktigt gläntade på köksdörren. Beredda på något betydligt mindre trevligt än en fantastisk dessert till mellis och en leende fru och mamma.

Och ett är alldeles säkert, klarar jag det här då gör alla andra det. Garanterat! Och såhär går det till:

Påskens pavlova med skogsbär (12 st små)

 • 3 äggvitor
 • 3 dl socker
 • 2 tsk maizenamjöl
 • 1 tsk citronsaft

Rårörda bär

 • 1 ½ dl tinade hallon
 • 1 ½ dl tinade blåbär
 • 1 msk lime, eller citronsaft
 • 1 msk socker

On top

 • 1 ½ dl grädde
 • glass, blåbärs, hallon eller vanilj
 • färska bär, hallon och blåbär
 • (citronmeliss eller myntablad)

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg äggvitor, socker, maizena och citron i en alldeles ren skål. Maräng är känsligt för fett och minsta lilla gnutta kan göra marängen omöjlig att vispa till hårt skum. För det är så den ska vara, blank, och med toppar som håller om man lyfter vispen ur skålen. Skålen ska kunna vändas uppochner och marängen sitta kvar i botten när den är klar.
 2. Spritsa eller klicka ut runda maränger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Inte för nära varandra. De sväller i ugnen. Jag brukar göra minivarianter. Det blir 12 stycken av den här smeten. När du spritsat ut marängerna tar du en sked och trycker till en liten fördjupning i mitten av varje.
 3. Grädda i ugnen först 10 minuter innan du sänker värmen till 100 grader och låter marängerna stå i ytterligare 15 minuter. Ta ut och låt dem svalna.
 4. Under tiden rårör du bären. Lägg bären tillsamman med lime eller citron och socker i en skål. Rör tills bären är halvkrossade.
 5. Vispa grädden strax före servering. Sedan är det bara att lägga ihop pavlovan. En sked rårörda bär på varje maräng, en klick glass och en sked grädde. Strö de färska bären över och lägg eventuellt på några gröna små blad. Både citronmeliss och mynta är gott till.

 

Då har vi fått till ännu en rätt till påskfirandet. Vill du kika på mer påskig mat med skogsanknytning kan du tittta på de små påsksnittarna genom att klicka på den blå länken här. Portergravad viltfilé hittar du här. Den fluffiga äggtoddyn kan man titta på här och en färgsprakande rödbetsgravad lax finns här.

Majonnäs - gör din egen på 15 sekunder
Rödbetsgravad lax- en färgglad påsksnackis