Äggtoddy – instant påskgott

15 mars, 2016
Kategori:
äggtoddy hallon

Det är påsk! Och sött är helt okej! Jag har ju redan kommit ut och presenterat min sämsta kökssida. Som är just den söta. Därför är påsken en utmaning. Som jag såklart antar. Här har jag nämligen ett par klockrena paradnummer. Det första kommer här, fluffigt, silkeslent och alldeles underbart!

Kan man annat än älska en skapelse som blir perfekt på två ingredienser och några få minuter! Ägg och socker är egentligen allt som behövs. Men jag brukar lägga till lite rårörda bär och en citruston. Och såklart handlar det om äggtoddy. Superenkelt, snabbt och verkligen gott.

Gillar också tanken på att äggtoddy är fritt från konstigheter. En sötsak utan e-nummer känns bra. Dessutom en sötsak som barnen faktiskt kan få vara med och fixa utan att leendet stelnar en aning när ”hoppsan nu blev det visst lite fel igen” dyker upp för sjätte gången. Äggulor och socker, vad kan hända? Och långa ihopklibbade recept slipper man försöka följa eftersom det är så busenkelt.

Jag har gedigen äggtoddy-erfarenhet med praktik på fem egna barn och alla deras vänner och, ja, det funkar kanonbra. Själva tillagningen är blixtsnabb och förändringen så markant. Det fascinerar. Vad hände egentligen?! Från de gamla vanliga äggulorna och lite knastrigt socker till den där fluffigt, silkeslena krämen.

Sedan finns det visp och skålar att slicka och ja det är en hit helt enkelt. Dessutom är allt är klart att äta på direkten. Ingen ugns- eller frysväntan. Bara att hugga in!

äggtoddy galleri
Äggtoddy är sött, mjukt och fluffigt. Supergott på två ingredienser. Snabbt är det också och förhållandevis nyttigt. Fritt från obskyra e-nummer och annat misstänkt.

Äggtoddy 4 pers

  • 4 äggulor
  • 4 msk socker
  • 1 ½ dl tinade hallon
  • 1 msk socker
  • citron, lite cest och lite saft

Gör såhär

  1. Separera äggulor och vitor. Vitorna ska sparas till en dessert någon av de andra påskdagarna. Ställ vitorna i kylen och lägg gulorna i en skål tillsammans med 1 msk socker per gula.
  2. Vispa  gulor och socker ljust och fluffigt. Elvisp rekommenderas för att så mycket luft som möjligt ska vispas in i toddyn som blir lenare ju längre den vispas.
  3. Rårör hallonen tillsammans med socker. Droppa över lite citron och riv över lite cest, det yttersta gula på citronskalet. Rör om och fördela i glas eller små skålar. Skeda toddyn över så att det blir två lager.

Det här funkar som enkel dessert både för barn och vuxna. Den som vill kan förstärka vuxendesserten med någon matsked likör. Limoncello kanske för att förstärka citronsmaken.

Äggvitorna får stanna i kylen som en cliffhanger till på torsdag.men redan nu kan ni kika på fler påskrecept här på bloggen.  Kolla gärna på påsksnittarna som passar till buffén eller på receptet till den grymt goda portergravade viltfilén.

Rödbetsgravad lax- en färgglad påsksnackis
Gravat en köttdelikatess till påsken