Biffmacka – alldeles, alldeles underbar

30 november, 2016
biffmacka

Vad är väl en biffmacka? Den kan vara dötrist och småtråkig och alldeles…alldeles underbar! Perfekt stekt kött, ugnsbakade tomater, ajvarmajonnäs och färskriven parmesan. Sudda tankar om kärlekslös snabbmat. Det här är något utöver. En macka med stil. Inget krångel. Inga svåra moment. Däremot en hel del omsorg. Vi gör en gudagod, mackornas macka! Välkommen in i köket!

Det här är en macka för den som älskar kött, men som ändå vill dra ner på mängden. Köttet i fokus men inte så mycket. En bra kombo.

Det händer inte så ofta, men ibland tar jag fram pekpinnen och predikar lite köttansvar. Det finns så många skäl att dra ner. För miljö. För hälsa. Och inte minst för djuren. Mellan de plastförpackade raderna i köttdiskarna och djurens vardag finns en oändlig rad frågetecken. Vi vet så lite.

Men det vi vet är att det finns bättre och sämre val. ”Billigt, billigt!” gör åtminstone mig misstänksam. Jag är privilegierad och äter nästan bara viltkött. Ett bra val på många sätt, men inte var mans möjlighet. (Mer om köttval  kan du hitta i inlägget här) . Det vi alla har gemensamt är ansvaret att välja så bra vi kan, äta mindre och ta väl hand om det kött vi tar hem. Det ska behandlas med respekt.

biffmacka
Vad är väl en macka? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles…alldeles underbar! Perfekt stekt kött, ugnsbakade tomater, ajvarmajonnäs och färskriven parmesan. Mmm!

Och den här mackan passar perfekt in i tänket. För nu ska vi bonda med biffen. Den ska få den bästa behandlingen och ett suveränt sällskap. Som så ofta handlar det om finlir. Om att bry sig lite extra. Om att välja bra bröd och om att riva osten färsk. Om att ge tomaterna låg värme och lång tid istället för att hetsa med höga temperaturer och vinst av några minuter. Det blir ju åh, så mycket bättre.

Men egen majonnäs? Ska det vara nödvä..? Ja, det ska det. Har du en stavmixer går det på 15 sekunder. Japp, 15. Vill du testa så finns ett särskilt inlägg om snabbmajjon här. Du vet precis vad den innehåller och det är bara så gott.

Grönsaksröran Ajvar Relish köper jag färdig. Den brukar vara bra och fri från konstigheter. Aubergine, paprika och lök är basen. Ofta finns den i en riktigt chilihet och en mildare variant. Nästa sommars plan är att koka själv på egenodlat, men till dess blir det färdigköpt.

Till verket såhär går det till:

Biffmacka – alldeles underbar (4 pers)

 • 300 g biff eller filé av vilt- eller nötkött

Ugnstomater

 • 250 g körsbärstomater
 • 1 vitlökslyfta
 • salt

Ajvarmajonnäs

 • 1 ägg
 • ½ – 1 msk dijonsenap
 • 2 ½ dl rapsolja
 • 2 msk ajvar relish
 • salt

Tillbehör

 • surdegsbaguette, en rejäl bit per person
 • färsk parmesanost
 • sallat

Gör såhär

 1. Lägg fram köttet så att det får chans att rumstempereras.
 2. Sätt ugnen på 100 grader. Halvera tomaterna. Skala och riv vitlöken.
 3. Blanda mycket försiktigt tomater, vitlök, olja och salt och. Ta fram en ugnsfast form och lägg i tomaterna med snittytan upp. Ställ in i ugnen och låt stå minst 40 min, gärna 1 timme.
 4. Majonnäsen görs mycket enkelt med hjälp av en stavmixer. Knäck ägget i mixerns behållare, lägg i senap och rapsolja. Sätt mixerstaven i behållarens botten. Kör igång och dra staven långsamt uppåt. På bara några sekunder är majonnäsen tjock, blank och färdig. Blanda i ajvar relish och smaka av med salt.
 5. Torka av köttet och salta lätt. Hetta upp fett i en stekpanna och stek till fin gyllenbrynt yta. För extra smak kan den som vill lägga i en lök, vitlök och kvistar av färska kryddor. Men salt räcker långt. Håll noga koll på köttet så att det inte översteks. Låt det ligga en stund innan du skär det i tunna skivor. Dra ett par tag på pepparkvarnen över köttet.
 6. Skär upp baguetten och rosta brödet i ugnen. Riv parmesanost. Fördela tomater och sallat över brödskivorna. Lägg på köttet. Några klickar ajvarmajonnäs på och till sist nyriven parmesanost. Gott!

Finns det frågor på det eller på något annat matigt? Eller egna idéer och tips att dela? I så fall är du välkommen att skriva en kommentar så svara jag pronto! Hälsar Kat : )

Glömd rotselleri med brynt apelsinsmör
Saffransdoftande fisksoppa